Islamisti očekuju izbornu pobjedu u Maroku

Veliki odaziv birača daje kredibilitet ustavnim promjenama (EPA)

Marokanska islamistička opoziciona stranka pobijedila je na prvim parlamentarnim izborima u ovoj zemlji otkako je kralj uveo ustavne reforme s namjerom da spriječi demonstracije slične Arapskom proljeću.

Iako službeni rezultati trebaju biti objavljeni u kasnim popodnevnim satima u subotu, šef Stranke pravde i razvoja (PJD) Lahcen Daoudi rekao je da je njegova stranka pobijedila, prema izvještajima stranačkih predstavnika u izbornim jedinicama.

Daoudi je rekao da je PJD osvojila više od 100 od 395 zastupničkih mjesta, te opisao izbore „historijskom prekretnicom“.

„Cifre koje smo dobili dozvoljavaju nam da kažemo da ćemo imati više od 100 mjesta“, rekao je.

Zvaničnici vlade nisu odmah mogli potvrditi ove tvrdnje.

Ako pobjeda PJD-a bude potvrđena, Maroko će biti druga sjevernoafrička zemlja nakon Tunisa u kojoj je na izborima pobijedila islamistička stranka.

Marokanski ministar unutrašnjih poslova Taib Cherkaoui izjavio je kako se izborima odazvalo oko 45 posto registriranih birača.

Međunarodni posmatrači su odaziv opisali kao „zadovoljavajući“ u odnosu na 2007. godinu, kada je samo 37 posto registriranih birača glasalo na izborima.

Sveukupno 31 politička partija se natječe za 395 mjesta u donjem domu parlamenta, što je za 70 mjesta više u odnosu na izbore iz 2007. godine.

Šezdeset parlamentarnih mjesta je rezervirano isključivo za žene, a 30 za mlade.

U jeku ustanaka u susjednim zemljama, kralj Mohammed VI predložio je novi ustav, koji je referendumom 1. jula i potvrđen. 

Istraživanja javnog mnijenja nisu dozvoljena u ovoj sjevernoafričkoj zemlji, ali posmatrači kažu da je bilo veoma vjerovatno da će PJD osvojiti najveći broj mjesta.

Njihov najveći rival je Koalicija za demokratiju, nestabilni blok osam političkih partija kojoj pripada i Nacionalni skup nezavisnih, stranka ministra finansija Salaheddinea Mezouara.

Transparentni izbori

PJD je izrazio zabrinutost da bi izbori mogli biti naštimani da ta stranka ne dobije vlast, ali italijanski posmatrač Matteo Mecacci rekao je novinarima kako „nema indikacija“ o prevarama. Oko 4.000 nacionalnih i međunarodnih posmatrača osiguravali su transparentnost izbora.

Izmjenjeni ustav daje više vlasti parlamentu, vladi i premijeru, kojeg sada kralj mora izabrati iz stranke koja osvoji najveći broj mjesta u parlamentu.

Marokanski kralj odgovorio je na demonstracije izmjenama ustava i ubrzavanjem izbora za godinu dana.

Analitičari tvrde da bi veći odaziv birača dao kredibilitet ustavnim reformama koje su potvrđene julskim referendumom.

Još uvijek uzrujani aktivisti tvrde da ove reforme nisu dovoljne.

Iako su ustavne reforme prenijele dio vlasti sa kralja na premijera, monarh i dalje ima punu kontrolu nad vojskom i vjerskim poslovima, te još uvijek imenuje ambasadore i diplomate.

Izvor: Agencije