Iran prijeti NATO-u u Turskoj

Iranski sukob s Amerikom još nije završen, tvrdi 'Times', ali će ga Teheran provesti bez direktnog sučeljavanja (EPA)

Iran će napasti antiraketni štit NATO-a u Turskoj ako Sjedinjene Američke Države napadnu Teheran, izjavio je viši komandir vojske iranske Revolucionarne garde.

Komandir zrakoplovnih jedinica Garde general Amir Ali Hajizadeh je rekao da je ovo upozorenje dio nove odbrambene strategije Irana, kako bi se odbio sve veći broj prijetnji iz SAD i Izraela, prenosi agencija AP.

Tenzije rastu između Irana i Zapada otkako je ranije ovog mjeseca Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila izvještaj u kojem je prvi put izrazila zabrinutost povodom razvoja iranskog atomskog oružanog programa.

Nakon izvještaja, SAD, Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije prema iranskom finansijskom sektoru, ali je predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad izjavio da se njegova zemlja neće odreći svojih nuklearnih ambicija.

Prema navodima iranske agencije Mehr, general Hajizadeh je izjavio da ako Iranu neko bude prijetio, „ciljaćemo na antiraketni odbrambeni sistem NATO-a a onda i druge mete“.

„Po naredbi uzvišenog vrhovnog komandanta, na prijetnje ćemo odgovoriti prijetnjama“, kazao je on.

Iranski lider Ajatolah Ali Khamenei je također vrhovni komandant oružanih snaga.

Upozorenje SAD-u

Istovremeno, nekoliko iranskih dnevnih listova objavilo je komentare  general-majora  Ghassema Soleimanija, šefa elitnih Snaga Qudsa,  koji je  upozorio Washington na ozbiljne posljedice ako SAD ne prestane prijetiti Iranu.

Soleimani, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, rekao je na vojnom skupu na jugoistoku zemlje da „SAD mora znati da kad se staklo slomi, postaje oštrije“.

Teheran smatra da je svrha radarske stanice NATO-a za rano upozoravanje u Turskoj zaštita Izraela od iranskih raketnih napada ukoliko izbije rat sa Izraelom.

Prema navodima turskih vlasti, Turska je u septembru odobrila instaliranje radarske stanice u vojnoj bazi u gradu Kureciku, 700 kilometara zapadno od iranske granice, kao dio antiraketnog odbrambenog sistema NATO-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije