Francuska gradi novi nuklearni reaktor

Sarkozy vjeruje da strah od kvara neće nadjačati potrebu za energetskom samostalnosti zemlje (EPA)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je planove za izgradnju šezdesetog visokotehnološkog reaktora u zemlji, te se upustio u zagrijanu predizbornu debatu o ovisnosti Francuske o nuklearnoj energiji.

Odustajanje od nuklearne energije prema njemu bi bilo “ludilo”, bez obzira na globalno strahovanje izazvano problemima u japanskoj elektrani Fukushima i aktuelnim protestima protiv nuklearnog otpada.

„Održavamo projekat izgradnje reaktora u Penlyju,“ rekao je Sarkozy. „Pokretanje novih projekata u Francuskoj je suštinski uslov za prodavanje svog znanja van zemlje,“ dodao je.

Odustajanje od nuklearne energije izazvalo bi gubitak radnih mjesta i visoke troškove, što zemlja ne može sebi dozvoliti s obzirom na visoku nezaposlenost i dužničke probleme u eurozoni.

Udio nuklearne energije u ukupnoj potrošnji struje u Francuskoj je oko tri četvrtine.

Socijalistički zaokret

Francuski ljevičarski i desničarski politički lideri su desetljećima bili čvrsto opredjeljeni za nuklearnu energiju. Međutim, predsjednički kandidat opozicione Socijalističke partije Francois Hollande sada obećava zatvaranje 24 nuklearna reaktora.

Sarkozy se nada da će u vrijeme ekonomske krize bojazan od poskupljenja energije prevagnuti nad sumnjama u sigurnost nuklearnih elektrana. Poskupljenje električne energije bi, prema Sarkoziju, negativno utjecalo na francusku industriju i povećalo pritisak za preseljenje proizvodnje u inostranstvo.

On smatra da bi zatvaranje više od trećine francuskih nuklearnih elektrana koštalo potrošače preko pet milijardi eura godišnje.

Mnogi stručnjaci se slažu da Francuskoj pored postojećih 58 nije potreban novi nuklearni reaktor, već elektrane koje se veoma lako mogu upaliti i ugasiti po potrebi.

Pedeset i deveti reaktor se trenutno gradi u Flamanvilleu.

Socijalistička partija i Stranka zelenih su usaglasili stavove po pitanju široke lepeze politika, uključujući i pitanje nuklearne energije, gdje planiraju gašenje 24 najstarija reaktora do 2025. godine.

“U glavi vam se zavrti od vitlanja  preuveličanim brojevima,“ saopćio je Greenpeace u reakciji na Sarkozyjeve komentare, uz citate vezane za broj izgubljenih poslova povezanih sa nuklearnim elektranama koji se kreću od 200.000 do dva miliona.

“Predsjednik i stranka UMP se prave da zaboravljaju broj radnih mjesta koji bi se otvorio gašenjem reaktora u Francuskoj i van zemlje, upravljanjem nuklearnim otpadom i razvojem obnovljive energije,“ stoji u izjavi.

Izvor: Agencije