Suu Kyi kandidatkinja na mijanmarskim izborima

Aung San Suu Kyi bila je u kućnom pritvoru 15 godina (EPA)
Aung San Suu Kyi bila je u kućnom pritvoru 15 godina (EPA)

Aung San Suu Kyi, najistaknutija mijanmarska disidentica, kandidiraće se na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je zvaničnik njene stranke, tri dana nakon što je njena Narodna Liga za Demokratiju (NLD) okončala bojkot državnog političkog sistema.

“Aung San Suu Kyi se namjerava kandidirati za naknadne izbore, ali još je rano reći u kojoj izbornoj jedinici“, izjavio je zvaničnik stranke Nyan Win za Reuters.

To će biti prvi put od 1990. godine da se dobitnica Nobelove nagrade za mir natječe na izborima. Te godine je njenu izbornu pobjedu poništio general koji nije želio napustiti vlast.

Suu Kyi, kćerka pokojnog heroja Aung Sana i čvrsta protivnica vojnih diktatora koji su vladali Mijanmarom dok nisu nominalno predali vlast civilnom parlamentu u martu, provela je 15 od proteklih 21 godinu u kućnom pritvoru, prije nego što je puštena na slobodu prošle godine.

Šezdesetšestogodišnjakinja je rekla svojoj stranci da bi trebali konkurirati na sva mjesta dostupna u parlamentarnim izborima, te je implicirala da će i sama sudjelovati.

“Neki ljudi se brinu da bi sudjelovanje moglo povrijediti moje dostojanstvo. Iskreno, ukoliko se baviš politikom, ne bi trebao razmišljati o svom dostojanstvu“, rekla je.

Postoji 48 parlamentarnih mjesta, ali datum održavanja izbora još nije zakazan.

‘Treptaj napretka’

Suu Kyi prije nije spominjala da je i sama zainteresirana za mjesto u parlamentu, ali je njena odluka došla nakon snažne podrške SAD-a Mjanmaru, pošto je u petak američki predsjednik Barack Obama najavio da će državna tajnica Hillary Clinton posjetiti resursima bogatu zemlju koja graniči sa Kinom, a pokazuje „treptaje napretka“.

Clinton će biti najviše rangirana Amerikanka koja je posjetila bivšu britansku koloniju još od vojne pobune 1962. godine.

Tokom dvodnevne posjete početkom sljedećeg mjeseca Clinton planira posjetiti Suu Kyi, te je izjavila kako su vjerodostojni izbori uvjet za ukidanje američkih sankcija, zajedno sa oslobađanjem političkih zatvorenika i pomirivanjem sa etničkim manjinama.

NLD, koja je uglavnom ugnjetavana još od propasti na izborima 1990. godine, bojkotirala je prošlogodišnje izbore zbog strogih zakona koji su zabranili učešće mnogim njenim članovima. To je rezultiralo zvaničnom disolucijom stranke koja je uprkos tome nastavila s radom i uživala snažnu podršku javnosti.

Mijanmar je nedavno dopunio zakon o političkim strankama, uklanjajući klauzulu kojom se osuđenici nisu mogli kandidirati na izborima, otvorivši put za sve one koji su odslužili zatvorske kazne, uključujući i Suu Kyi, za učešće u izborima.

Snažan uticaj

Suu Kyi uživa značajan utjecaj nad strankom i Ko Ko Hlaing, savjetnik predsjednika Thein Seina, rekao je na marginama samita Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Baliju da je odluka NLD-a da se ponovo registrira “važan korak”.

Prisustvo Suu Kyi u parlamentu bi bio još jedan dramatičan znak otvorenosti koji bi mogao dati više legitimnosti umirovljenim generalima koji upravljaju zemljom i koji su željni odobravanja javnosti, kako kod kuće tako i u međunarodnoj zajednici.

Vlada je započela razgovor sa Suu Kyi. Zapad, koji je ovoj zemlji nametnuo sankcije zbog nezadovoljavanja ljudskih prava, pozdravio je ovaj potez.

Vlada je nedavno oslobodila više od 230 političkih zatvorenika, smanjila cenzuru medija i zatražila pomoć međunarodnih finansijskih institucija u oživljavanju ekonomije.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi odnos između SAD-a i južnoazijske države rezultirat će prvom posjetom američkog državnog tajnika u posljednih 50 godina.

18 Nov 2011

Washington i nekoliko organizacija za ljudska prava smatraju preuranjenim mijanmarsko predsjedavanje koje su u odobrili ministri vanjskih poslova zemalja ASEAN.

17 Nov 2011
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO