Napadnuti turski hodočasnici u Siriji

Recep Tayyip Erdogan (lijevo) više puta je osudio ponašanje sigurnosnih snaga Bashara al-Assada (desno) (EPA)
Recep Tayyip Erdogan (lijevo) više puta je osudio ponašanje sigurnosnih snaga Bashara al-Assada (desno) (EPA)

Dva turska hodočasnika koja su se vraćala s hadža su ranjena kada je autobus u kojem su putovali napadnut iz vatrenog oružja u obližnjoj Siriji.

Vozač autobusa i hodočasnik su ranjeni u napadu koji se desio na sirijskoj granici, izvijestila je turska televizijska stanica NTV. Autobus je bio jedan od tri koji se vraćao iz Saudijske Arabije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio napad, govoreći da ističe vrijeme sirijskog lidera Bashara al-Assada.

„Siriju možeš držati u šaci tenkovima i topovima, ali jednog dana ćeš otići“, rekao je.

Na video snimku objavljenom na internetu nakon napada vidi se nekoliko razbijenih prozora, te radnici hitne pomoći kako nose jednog ranjenog na nosilima.

Putnici su izjavili da im je oko osam uniformiranih sirijskih vojnika naredilo da izađu iz autobusa na kontrolnom punktu.
„Skrivali su se u svojim skrovištima  . . .to su bili vojnici, a ne civili, njihove zastave su bile tu“, rekao je jedan putnik.

„Jedan vojnik mi je rekao ‘dođi, dođi’ . . . nisam imao ništa u rukama a njih je bilo sedam ili osam. Uperio je pištolj u mene i rekao ‘ruke uvis’ . . . povikao sam svima da bježe, razbježali smo se a oni su nam zapucali za leđima. Bog nas je spasio“, rekao je.

Ranjeni su prevezeni u bolnicu u Antakiju u pograničnom području Hataj u Turskoj.

U međuvremenu, najmanje četiri osobe su ubijene u racijama sirijskih snaga sigurnosti  oko grada Homsa u centralnoj Siriji, saopćile su grupe za ljudska prava i opozicioni aktivisti.

“Dvije osobe su ubijene a sedam je ranjeno u Homsu dok su još dvije stradale a osam je ranjeno u obližnjem gradu Kusar u pucnjavi tokom jutrošnjih racija armije i snaga sigurnosti”, saopćila je sirijska Grupa za ljudska prava, a prenijela agencija AFP.

Oružane snage su izvršile racije i u gradovima Karnac, Latalmleh i Kafar Nabude u centralnoj provinciji Hama, saopćila je grupa.

Desetine vojnih vozila sa trupama ušlo je u severnu provinciju Idlib, gde se u selu Ehsen čula vatra iz teškog naoružanja, a telefonske linije su prekinute.

Povećan pritisak

Sve su veće tenzije između Sirije i Turske, jer Ankara sve više javno kritizira Assadovo suzbijanje demonstracija.
Prema navodima Ujedinjenih naroda, 3.500 ljudi je poginulo otkad su protesti počeli sredinom marta.

Al Jazeerin dopisnik iz Istanbula Hashem Ahelbarra rekao je da je napad na hodočasnike „nešto što će definitivno doprinijeti već zategnutim odnosima između Ankare i Damaska.“

„Turska je ključna zemlja u smislu pokušaja međunarodne zajednice da provede režimske promjene u Siriji. Ono što se sada desilo smatraju osvetom sirijske vlade, ali su trenutno vrlo pažljivi“.

U međuvremenu, britanski ministar vanjskih poslova William Hague, rekao je da će međunarodna zajednica učiniti sve što može da pojača pritisak na Siriju, te da se razmatra mogućnost pojačavanja sankcija.

„Razmotrit ćemo povećavanje pritiska na Assadov režim. O ovome sam jučer razgovarao sa predsjednikom Arapske lige i vjerujem da će oni htjeti razgovarati o tome na svojem sutrašnjem sastanku“, izjavio je Hague za BBC radio.

„Ponašanje tog režima je grozno i neprihvatljivo i naravno da ćemo učiniti sve što možemo da u budućnosti podržimo demokratiju u Siriji“.

U ponedjeljak navečer, Hague će se sastati s predstavnicima  različitih sirijskih opozicionih grupa u Londonu.

„Nismo došli do toga da ćemo ih službeno priznati . . . djelomično zbog toga što postoje različite grupe – ne postoji jedinstveno nacionalno vijeće kao što je bio slučaj s Libijom . . . a međunarodna zajednica još nije došla do te tačke“.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Al Jazeerina reporterka Nisreen El Shamayleh izvijestila je iz Ammana kako se ured Baath partije koji je bio cilj, nalazi u okrugu Mazraa, koji bi “trebao biti siguran i gdje je Assad uživa veliku potporu”.

20 Nov 2011

Podršku narodu Sirije u nastojanju da se oslobodi režima Bašara al Asada izrazili su građani Bosne i Hercegovine sirijskog porijekla. Stotinjak njih izašlo je na ulice Sarajeva i mirnom šetnjom do predstavništva UN-a izrazilo protest protiv ubijanja civila u toj zemlji. Traže i jači angažman međunarodne zajednice u svrgavanju sirijskog predsjednika. Izvještava Nadina Maličbegović

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO