Bivši gradonačelnik iz Ruande osuđen za masakr

Bivši gradonačelnik Ndahimana (AP)

Tribunal za ratne zločine u Ruandi uz potporu UN-a, osudio je bivšeg gradonačelnika Gregoiryja Ndahimanau na 15 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za genocid i zločin protiv čovječnosti, a u vezi sa ubistvima više od 2,000  izbjeglica Tuci u njegovom selu 1994. godine.

Međunarodni Tribunal za Ruandu (ICTR) je ustanovio kako Ndahimana nije uspio spriječiti policiju u rušenju katoličke crkve u Nyangeu gdje je sklonište potražilo 2,000 ljudi, te je pomogao u masakru koji je uslijedio.

“Vijeće… je proglasilo Ndahimanau krivim za poticanje i pomaganje u genocidu i istrebljivanju, kao i za temeljnu komandnu odgovornost nad javnom policijom Kivumu [distrikta],“ saopćio je glasnogovornik suda. 

Započeo ubijanje

“Prisustvo optuženog na mjestu zločina imalo je ohrabrujući efekat [za napad].“

Ndahimana, rođen 1952, osuđen je nakon što je tribunal odbacio dodatnu optužbu za saučesništvo u genocidu. On se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Tužitelji su navodili da je bivši gradonačelnik planirao i naredio masakar u Nyangeu, te sam otvorio vatru i započeo ubijanje.

Međutim, sudije su te optužbe odbacili, te su rekli da se takve radnje nisu dokazale izvan svake razumne sumnje.

Ndahimana je treća osoba kojem se sudilo i kojeg je ICTR osudio za ubistva u Nyangeu.

Široka koordinacija

ICTR, sa sjedištem u sjevernom tanzanijskom gradu Arusha, osnovan je sa ciljem suđenja ključnim počiniteljima genocida u kojem je ubijeno blizu 800,000 ljudi, uglavnom manjine Tucija, u rasponu od 100 dana.

Sudski glasnogovornik je saopćio da veličina operacije koja je kulminirala uništenjem crkve i ubistvom hiljada Tucija odražava mnogo širu koordinaciju lokalnih i vjerskih autoriteta.

“Iako optuženog ovo nije na bilo koji način oslobodilo optužbe, može sugerirati da je njegovo učestvovanje u pomaganju i i poticanju nastalo iz prinude, radije nego iz ekstremizma ili etničke mržnje,“ stoji u priopćenju suda.

Izvor: Agencije