Ballack na ljeto napušta Bayer Leverkusen

Ballack na ljeto napušta Leverkusen (EPA)

Bivši kapetan njemačke nogometne reprezentacije, veteran Michael Ballack rekao je da će na ljeto najvjerovatnije napustiti ekipu Bayer Leverkusena.

“U ovom trenutku najrealniji rasplet je takav da će mi ovo biti posljednja sezona u Leverkusenu”, rekao je tridesetpetogodišnji Ballack njemačkim medijima.

Ballack se u tim iz Leverkusena vratio u ljeto 2010. godine iz londonskog Chelsea za kojeg je igrao četiri sezone.

Veznjak godine

Ovaj veznjak je u dresu Leverkusena već igrao od 1999. do 2002. godine i stigao do finala Lige prvaka, u kojem je poražen od ekipe Real Madrida. Proveo je i četiri sezone igrajući za Bayern iz Munchena.

“Još se osjećam dobro, ali ne znam šta ću raditi. Ako me bude služilo zdravlje, vjerovatno ću igrati još sezonu ili dvije,“ dodao je Ballack koji je 2002. godine u finalu Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji sa Njemačkom izgubio od reprezentacije Brazila.

Ballack je za nacionalni tim odigrao 98 utakmica i postigao 42 gola, što ga je svrstalo u najbolje strijelce njemačkog nacionalnog sastava. Izabran je za FIFA-inu listu „100 najboljih živih igrača“, te je osvojio prestižnu nagradu UEFA-e za „Najboljeg klupskog veznjaka godine“ za 2002.

Trostruki je nosioc nagrade „Njemački nogometaš godine“ – i to za 2002., 2003. i 2005. godinu.

Liga prvaka

Bayer Leverkusen ove sezone igra i UEFA Ligu prvaka, te je trenutno na drugom mjestu grupe E, sa šest osvojenih bodova iz četiri odigrane utakmice.

Slijedeće sedmice će na svom terenu BayArena ugostiti prvoplasiranu ekipu Chelsea, ujedno i bivši Ballackov klub.

Michael Ballack trenutno dijeli drugo mjesto igrača sa najviše asistencija, upisavši dvije asistencije u četiri utakmice Lige prvaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije