Palestina ne odustaje od UN-a

Abbas: Ustrajni uprkos činjenici da bi se u ovom trenutku suočili sa sigurnim porazom (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je da će nastaviti ulagati napore da Palestinci dobiju članstvo u Ujedinjenim narodima (UN), uprkos činjenici da bi se u ovom trenutku suočili sa sigurnim porazom.

On je 23. septembra podnio zvaničan zahtjev za punopravnim članstvom u svjetskoj oranizaciji, a komitet Vijeća sigurnosti UN-a, koji ga je razmatrao, u petak nije mogao postići konsenzus.

Takav razvoj događaja doveo je do toga da Palestinci, koji do sada nisu osigurali devet od 15 glasova država članica Vijeća sigurnosti da bi njihov zahtjev bio usvojen, odlučuju da li će pozvati da se o tome glasa ili ne.

“Mi smo odlučni da dobijemo puno članstvo Palestine u UN-u” prenijela je palestinska agencija Man izjavu Abbasa na konferenciji za novinare u Tunisu.

Palestinski posmatrač u UN-u Riyad Mansour najavio je konsultacije s arapskim liderima i pristalicama o narednim koracima.

Komitet za prijem poslao je izvještaj Vijeću sigurnostii nakon kratkog zatvorenog sastanka u petak.

Predsjednik Vijeća sigurnosti Jose Filipe Moraes Cabral iz Portugala najavio je da će članovi razmatrati i diskutirati o budućim akcijama, ali nije dao nikakav rok.

Diplomate UN-a su rekle da čekuju da vide koju će akciju preduzeti Palestinci.

Čak i 1.000 puta

Mansour je podsjetio da Izrael, Italija, Kuvajt i Jordan i mnoge druge zemlje nisu u prvom pokušaju primljene u UN.

Komitet za prijem nije imenovao zemlje, ali su Kina, Rusija, Brazil, Indija, Južna Afrika i Liban najavile svoju podršku za članstvo Palestine, a Nigerija i Gabon bi također po svoj prilici glasale za.

Francuska, Velika Britanija, Kolumbija i Bosna i Hercegovina su najavile da će se uzdržati, a diplomate su rekle da bi se Njemačka i Portugal uzdržali ili glasali protiv.

Šef palestinske diplomatije Riyad al-Maliki je kazao da će se napori na dobijanju državnosti nastaviti “čak i 1.000 puta” dok Palestina ne dobije puno članstvo.

“Naš cilj je da dobijemo puno članstvo”, rekao je on, podsjetivši da unapređenje statusa Palestine u državu nečlana u UN-u ostaje opcija i da Palestinci mogu krenuti tim putem bilo kada, ali to nije primarni cilj.

“Mi smo uvijek znali da jedna runda za dobijanje punog članstva neće biti dovoljna”, kazao je Maliki radiju Glas Palestine iz New Yorka, istakavši: “Opcija da se pridružimo UN-u kao država nečlanica je otvorena za nas i možemo odlučiti da to učinimo kad god želimo, ali naš fokus će biti da dobijemo puno članstvo, jer je to ono što mi želimo.”

On je precizirao da to nije alternativa za puno članstvo.

“Ako odlučimo da idemo na državu nečlanicu, bit će to iz taktičkih razloga i da se pridružimo agencijama UN-a, ali to još uvijek neće biti alternativa naporima da tražimo puno članstvo od Vijeća sigurnosti“, kazao je on.

„Ne želimo biti posmatrači, želimo biti punopravni članovi” UN-a, zaključio je Maliki.

Susret  Fataha i Hamasa

U međuvremenu je objavljeno da će se Abbas i lider Hamasa Khaled Mashal sastati 24. novembra u Kairu, da ponovo razgovoraju o pomirenju dvije rivalske frakcije.

Zvaničnik iz Abbasovog Fataha Azam al-Ahmad rekao je da će se sastanak usredsrediti na “palestinsko jedinstvo, buduću palestinsku strategiju, Palestinsku oslobodilčku organizaciju (PLO) i buduće izglede”.


Khaled Mashal [EPA]

Hamas, koji vlada Pojasom Gaze od sredine 2007. godine, kada je silom preuzeo vlast od umjerenijeg Fataha, nije član PLO, podsjeća AFP.

Ta islamistička organizacija je sa sekularnim Fatahom potpisala sporazum o pomirenju u maju, na osnovu koga je bilo planirano stvaranje prelazne vlade kako bi se pripremili izbori u roku od jedne godine.

Sporazum, međutim, nikada nije primijenjen, jer se dvije strane nisu mogle dogovoriti o sastavu nove vlade, ni ko će je predvoditi.

Abbasova Palestinska uprava, koja dominira Zapadnom obalom, predložila je izbore u januaru da se riješi nesporazum.

Palestinci su prethodno glasali na parlamentarnim izborima početkom 2006. godine, kada je Hamas pobijedio.

Novi parlamentarni i predsjednički izbori bili su planirani za januar prošle godine, ali je Palestinska uprava  odustala od napora da se održe jer je Hamas odbio organizirati glasanje u Gazi.

Izvor: Agencije