Uskoro sedam milijardi stanovnika

Kina je najmnogoljudnija zemlja (EPA)

Broj stanovnika na planetu premašit će do kraja godine granicu od sedam milijardi, objavio je Francuski institut za demografske studije (INED).

Granica od šest milijardi stanovnika premašena je 1999. godine, navodi INED.

Bilo je potrebno 12 godina da se broj stanovnika Zemlje popne na sedam milijardi, a do sljedeće granice od osam milijardi bit će potrebno 14 godina, jer se stopa rasta stanovnika u svijetu usporava, procjenjuje Institut.

Nakon toga bi se broj svjetske populacije trebao stabilizirati između devet i deset milijardi sve do kraja stoljeća.

Rast populacije na svijetu smanjit će u ovoj godini na 1,1 posto, dok je prije 50 godina, primjerice, iznosio 2 posto. To se događa zbog smanjenog fertiliteta diljem svijeta.

Danas broj djece po ženi iznosi u prosjeku 2,5, a prije pola stoljeća bio je pet.

Međutim, razlike u svijetu su ogromne: od Nigera, gdje žena u prosjeku rađa sedmero djece, do Tajvana, gdje je taj prosjek 0,9.

Indija prestiže Kinu

Rast stanovništva najizraženiji je u subsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i u područjima od Afganistana do sjeverne Indije.

Trenutačno skupinu sedam najmnogoljudnijih zemalja svijeta čine Kina (1,33 milijardi stanovnika), Indija (1,17  milijardi), SAD (306,8 miliona), Indonezija (243,3 miliona), Brazil (191,5 miliona), Pakistan (180,8 miliona) i Nigerija (162,3 miliona stanovnika).

Do 2050. godine Indija (1,69 milijarda po procjeni) trebala bi preteći Kinu (1,31 milijarde), a Nigerija (433 miliona) SAD (423 miliona), smatra INED.

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje je dječak Adnan Mević, kojeg je u prvim minutama 12. oktobra 1999. godine u Sarajevu rodila Fatima Mević iz Visokog.

Dječak je bio dug 52 centimetra i imao je tri kilograma, a rođen je dvije minute poslije ponoći u gradskom porodilištu.

Na posebnoj svečanosti u Sarajevu, dječak je proglašen šestmilijarditim stanovnikom Zemlje, a kumovao mu je tadašnji glavni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan.

Izvor: Agencije