U samoubilačkim napadima poginulo 12.000 Iračana

Bombaški napadi u Iraku, poput napada u junu u Basri, su česti od 2003. godine (Reuters)

U samoubilačkim bombaškim napadima u Iraku ubijeno je oko 12.000 civila i 200 vojnika koalicije između 2003. i 2010. godine, navodi se u studiji koju je objavio časopis za nauku The Lancet u specijalnom izdanju povodom 10. godišnjice terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2011. godine.

Ekipu istraživača je predvodila dr. Madelyn Hsiao-Rei Hicks sa Psihijatrijskog instituta Kraljevskog koledža u Londonu i organizacija Iraq body count.

Prema podacima koje su prikupili, od 108.624 pronađena mrtva civila u samoubilačkim bombaškim napadima, ubijena su 12.284 civila, a od toga 75 posto muškaraca, 11 posto žena i 14 posto djece.

U tom periodu u istim napadima je ubijeno 200 vojnika koalicije, među kojim je bilo 175 Amerikanaca, puno manje nego civila, javio je AFP.

“Brzi pristup odgovarajućem liječenju u bolnici je bitan kako bi se moglo preživjeti ranjavanje bombom, što može biti teško za iračke civile”, zaključuju autori studije kako bi objasnili veliku razliku u broju civilnih i vojnih žrtava.

Oni smatraju da je “preživljavanje Iračana ranjenih u samoubilačkim napadima otežano zbog manjka sala za hitne intervencije, medicinske opreme, obučenog osoblja”.

Dr. Gilbert Burnham iz Škole za javno zdravstvo Univerziteta Johns Hopkins u državi Maryland navodi u jednom komentaru da je najbolji način za izbjegavanje samoubilačkih napada “eliminacija uvjeta koji dovode do narodne podrške terorističkim grupama”, kao i razbijanje džihadskih mreža i prekid njihovog finansiranja.

Izvor: Agencije