SAD gube milijarde u ratovima

Oko 60 milijardi dolara američkog novca protraćeno je u Iraku i Afganistanu u prošloj deceniji (EPA)

Sjedinjene Američke Države su izgubile milijarde dolara zbog neracionalnog trošenja i pronevjera u Iraku i Afganistanu i može se očekivati da se to ponovi i u budućim ratovima, objavili su danas nezavisni američki istražitelji.

Oni ocjenjuju da će se to i dalje dešavati ako vlada ne unese promjene u način sklapanja ugovora za podršku ratnim dejstvima.

Komisija za ratne ugovore tražila je od Kongresa da odmah primijeni desetine njenih preporuka za nadgledanje procesa sklapanja ugovora. Ona je čak predložila da zajednički komitet Predstavničkog doma i Senata za smanjenje duga prouči njene prijedloge.

Bez nadzora

Ovo tijelo, koje je Kongres formirao 2008, procjenjuje da je oko 60 milijardi dolara američkog novca izgubljeno u Iraku i Afganistanu u prošloj deceniji zbog nedovoljnog nadzora nad preduzimačima, lošeg planiranja i korupcije.

Petnaest preporuka komisije uključuju i formiranje generalnog inspektorata za nadgledanje preduzimača, imenovanje višeg vladinog zvaničnika za poboljšanje planiranja i koordinacije i manje korišćenje usluga privatnih firmi za sigurnost.

Sigurnost, transport, priprema hrane i isporuka sada se uglavnom nalaze u nadležnosti privatnog sektora.

U izvještaju se navodi da se očekuje da SAD do kraja budžetske godine 2011. premaše 206 milijardi eura u troškovima u Afganistanu i Iraku.

Procjenjuje se da je u Afganistanu “protraćeno” od 10 do 20 odsto od pomenute sume, dok je korupcija odnijela između pet i devet odsto.

Izvor: Agencije