Razmjena vatre Pakistana i Indije

Indijski policajac patrolira na zatvorenoj pijaci u Šringaru, Kašmir (EPA)

Tri pakistanska vojnika su ubijena, a jedan indijski je ranjen u razmjeni vatre preko granice u podijeljenom Kašmiru, javili su reporteri.

Obje strane su optužile jedna drugu za počinjanje sukoba, usred probnih diplomatskih koraka koji bi trebali voditi ka miru između Pakistana i Indije.

“Indijski snage su ničim izazvane otvorile vatru preko takozvane Linije kontrole (LOC) na vojnike koji su zalutali u lošim vremenskim uvjetima”, kazao je general-major Athar Abbas, pakistanski vojni glasnogovornik.

“Sve je počelo sa indijske strane: otvaranje vatre bez razloga i prekid primirja, a tijela su pronađena i preuzeta nakon 24-satne potrage. Pakistanski snage uzvratili su vatru u znak odmazde”, rekao je on.

Potpukovnik J.S. Brar, glasnogovornik indijske vojske u Kašmiru, kazao je da su Pakistanci prvi zapucali.

Mirovni pregovori

“Oni su otvorili vatru prvi, a mi smo uzvratili … U jutarnjim satima ponovno su počeli pucati minobacačima, mi smo opet uzvratili, pa je razmjena vatre nastavljena”, rekao je Brar.

Incident, prvi u posljednja tri mjeseca koji je uzrokovao pogibije, ukazao je na krhkost veze između dviju zemalja koje su tri puta ratovale od 1947. godine.

Dvije strane su napravile određene korake ka miru, poput onih na julskom sastanku u Nju Delhiju, gdje su ministri vanjskih poslova pozdravili novo razdoblje u odnosima i dogovorili da spriječe oružane sukobe te ojačaju trgovinu i putovanja.

Indija i Pakistan su dogovorili primirje 2003. godine, a godinu kasnije su pokrenuli razgovore usmjerene ka regionalnom miru.

U februaru su nastavili formalni mirovni proces prekinut nakon napada na indijsko finansijsko središte Mumbai 2008. godine, kada je poginulo 166 ljudi, za što su okrivljeni napadači smješteni u Pakistanu.

Pakistan opovrgava optužbe da pomaže islamske skupine u Kašmiru.

Izvor: Agencije