Otkriveni tajni letovi CIA-e

Veliki broj tajnih letova stizao je u zatvor Guantanamo na Kubi (Reuters)

Jedan poslovni spor u New Yorku slučajno je otkrio detalje o tajnim letovima kojima je američka Centralna obavještajna služba (CIA) prebacivala teroriste i državne zvaničnike do tajnih zatvora širom svijeta.

Slučaj je otkriven kada su dvije kompanije, koje su bile umiješane u te akcije CIA-e, dospjele na sud.

CIA je, zbog tajnosti akcije, angažirala malu avio-kompaniju SportsFlight, koja je od augusta 2003. godine organizirala desetine letova do gradova kao što su Bukurešt, Baku, Kairo, Džibuti, Islamabad i Tripoli.

SportsFlight je letjelice osigurala od Richmor Aviationa.

Međutim, ta kompanija je pred sudom u Hudsonu, na sjeveru države New York, tužila SportsFlight za kršenje ugovora.

Svi planovi leta i troškovi putovanja postali su tako dio sudskog materijala, u koji je javnost dobila uvid.

U drugim sličnim slučajevima predstavnici vlade bi intervenirali na sudu, pozivajući se na državnu tajnu, ali je u Hudsonu proces protekao u skoro praznoj sudnici, sa svega dva svjedoka – šefovima dviju kompanija.

U presudi iz 2009. godine Richmor je dobio više od milion dolara. SportsFlight se sada žali i traži nazad 874.000 dolara.

Partner Pentagona

Međutim, dokumenti izneseni na sudu su pružili dokaze o kretanjima nekih značajnih terorista koji su nestali u tajnim zatvorima CIA-e, kao i o putovanjima vladinih operativaca koji su bili na licu mjesta kada su uhvaćeni.

Između ostalog, pokazala se tijesna usklađenost letova u vezi s hapšenjem Khalida Sheika Mohammeda, osumnjičenog da stoji iza planova napada 11. septembra 2001. godine.

Te letove koordinirala je kompanija DynCorp, redovni partner Pentagona i CIA-e.

Veliki broj letova sa zvaničnicima administracije obavljan je između međunarodnog aerodrome Dules u Washingtonu i zatvora u američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Ostali letovi završavali su u nizu drugih međunarodnih aerodroma, uključujući i Islamabad, Rim, Džibuti, Baku, Frankfurt, Dubai, Shannon, Glasgow, Tenerife, Šarm el Šeik i Tripoli.

Neki od letova vodili su do aerodroma u čijoj blizini je CIA imala tajne zatvore – Kabul, Bangkok i Bukurešt.

U dokumentima se pominju i “uzvanici” SAD-a, što se odnosilo na zatočenike prebacivane do tajnih zatvora.

Izvor: Agencije