New Jersey pogođen katastrofom

Hoboken u državi New Jersey jedno je od područja pod vodom zbog uragana Irene (Al Jazeera)

Američki predsjednik Barack Obama je proglasio najveći dio New Jerseya područjem koje je pogodila katastrofa i objavio da će obići poplavljene prostore nakon prolaska uragana Irene.

Izjava predsjednika SAD-a otvara vrata stradalnicima u poplavama za korištenje vladinih fondova za popravke kuća, te dobijanje kredita zbog gubitka imovine.

Bijela kuća je saopštila u srijedu da će Obama u nedjelju obići Paterson, sjeveroistočni dio New Jerseya, gdje je rijeka Passaic porasla na rekordnu razinu nakon što je oluja bukvalno pomela  američku istočnu obalu i poplavila ulice.

Hiljade ljudi ostale su odsječene u Vermontu, New Jerseyu i državi New York nakon prolaska Irene, oluje u kojoj je poginulo gotovo 50 ljudi.

Tri dana nakon što je oluja prošla, neke zatočene obitelji još čekaju Nacionalnu gardu i vatrogasce da u poharane gradove dostave vodu i hranu.

U drugim mjestima, spasioci su iz poplave izvukli hiljade ljudi, uključujući starije osobe, djecu i bebe.

Dužnosnici su izvijestili o najmanje 43 poginulih u 11 država, uključujući i osam stradalnika u New Yorku, sedam u New Jerseyu i šest u Sjevernoj Karolini, gdje je oluja izazvala klizište  i vjetrove iznad 140 km/h.

Uragan je već bio odgovoran za najmanje pet smrtnih slučajeva na Karibima prije nego će udariti SAD, a izazvao je i 49 smrtnih slučajeva u Kanadi, gdje se konačno ugasio u utorak.

Izvor: Al Jazeera i agencije