Kina većinski vlasnik američkog stranog duga

Američke banke lobiraju za što više kineskih investicija u SAD-u (EPA)

Prema američkim državnim izvještajima iz maja 2011. godine, Kina je većinski vlasnik američkog stranog duga. Ova zemlja je vlasnik 26 posto američkih državnih obveznica. Ovo je bitan porast od 2000. godine, kada je Kina bila vlasnik samo 6 posto američkih državnih obveznica.

Nakon što su bogate države investirale stotine milijardi dolara u Kinu, ova svjetska ekonomska sila sada sve više novca investira van svojih granica.

Kina ima investicije u svim dijelovima svijeta – rudnicima željeza u Australiji, rudnicima bakra u Africi, plinovodima u Teksasu…

Studija Asia Society u New Yorku i Woodrow Wilson Center for International Scholars u Washingtonu objavljena u maju predviđa da bi u predstojećoj deceniji Kina mogla investirati skoro 2.000 milijardi dolara u međunarodne kompanije, postrojenja ili nekretnine, što bi ojačalo privredni rast u SAD-u i Evropi.

Washington još obazriv

Ali, ova studija također upozorava da bi SAD mogla propustiti obiman dio kineskih investicija zbog politike, suparništva između dviju nacija te stavova da kineske investicije nisu dobrodošle u Americi.

Američke banke lobiraju za što više kineskih investicija u SAD-u, dok je Washington još obazriv.

Studija navodi da ako se politički utjecaj ne smanji kineske investicije namijenjene otvaranju novih radnih mjesta i podsticaju obnove američke infrastrukture mogu biti preusmjerene u druge države.

U posljednjih nekoliko godina Kina je zemljama u razvoju dala pozajmice od više milijardi dolara i dozvolila svojim državnim kompanijama da kupe manje dijelove globalnih kompanija kao što su Rio Tinto i Morgan Stanley.

Kina još ima relativno male direktne investicije u inostranstvu. Prošle godine ova država imala je oko 59 milijardi dolara direktnih stranih investicija, dok je SAD imala preko 300 milijardi dolara.

Međusobna potreba

Međutim, studija Asia Society predviđa da bi kineske strane investicije uskoro mogle dostići između 100 i 200 milijardi dolara godišnje.

Neki američki političari brinu da bi putem stranih investicija Kina mogla doći do osjetljive vojne tehnologije i prirodnih resursa. Senator Jack Reed, predstavnik demokrata, rekao je Reutersu da je, zbog činjenice da je većina kineskih kompanija pod državnom kontrolom, “teško znati gdje kompanija završava  a država počinje i obratno”.

Studija poziva Washington da pošalje jasnu poruku da su kineske investicije dobrodošle te da podstakne Kinu da poboljša svoju transparentnost prilikom investiranja u SAD-u.

Analitičari kažu da su Amerika i Kina potrebne jedna drugoj. Kina sada ima kapital koji je potreban američkom biznisu, a SAD ima tehnološke mogućnosti i stručnu radnu snagu.

Orvile Schell, direktor Centra američko-kineskih odnosa u Asia Society, koji je naručio studiju, tvrdi da SAD mora nešto učiniti da poboljša odnose s Kinom.

“Kina traži mjesto gdje će ‘parkirati’ svoj novac i to bi nam moglo ići u korist. Ako ne nađemo načina da otvorimo vrata Kinezima, nema sumnje da će novac otići drugdje”, rekao je on Reutersu.

Izvor: Agencije