Iran: Sarkozy je nerealan

Iran tvrdi da obogaćuje uran za medicinska istraživanja i domaći program atomske energije (EPA)

Nakon što je Francuska tražila uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa, zvanični Teheran je pozvalo francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da ne komentira “nerealne informacije”.

“Kao što je više puta saopćavano, iranske nuklearne aktivnosti su potpuno miroljubive i izvještaji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su to potvrdili”, citirala je državna televizija šefa ministarstva vanjskih poslova za odnose sa zapadnom Evropom Hassana Tajika.

Sarkozy je prije dva dana, u godišnjem obraćanju francuskim diplomatima, rekao da će Pariz raditi sa saveznicima na dobijanju podrške za uvođenje oštrijih sankcija Iranu, u nastojanju da ga primora da prekine program obogaćivanja urana, javio je Tanjug.

Tajik je kazao da komentari zasnovani na nerealnim informacijama mogu izazvati regionalnu nestabilnost i da se, imajući u vidu realnost, treba uzdržavati od takvih izjava.

Preventivni napadi

Sarkozy je rekao da dosadašnje sankcije protiv Irana nisu rezultirale željenim ishodom i da postoji opasnost da neke zemlje, koje nije imenovao, izvedu preventivne napade na nuklearne ciljeve u toj zemlji.

“Njegove nuklearne i balističke ambicije predstavljaju rastuću prijetnju koja bi mogla dovesti do preventivnog napada na iranske ciljeve, što bi moglo isprovocirati veliku krizu, koju Francuska želi izbjeći po svaku cijenu”, kazao je Sarkozy.

Ranije je pisano da Izrael, možda uz pomoć SAD-a, razmatra bombardiranje iranskih nuklearnih objekata ukoliko se utvrdi da je Teheran blizu izrade nuklearnog oružja.

Francuski predsjednik je krivicu za krizu prebacio na Iran, koji insistira da nema namjeru proizvediti nuklearno oružje te da primarno obogaćuje uran za medicinska istraživanja i domaći program atomske energije.

Izvor: Agencije