Društvo „podržava“ seksualno zlostavljanje maloljetnika na Jamajci

Neke porodice su prisiljene na prikrivanje seksualnog zlostavljanja kako bi spriječile skandal (Thomas Devenishek)

Piše: Zadie Neufville

Kada je porota na Jamajci u junu oslobodila američkog svećenika rođenog na ovom otoku optužbi za tjelesno zlostavljanje tinejdžerki, ogorčeni otočani su morali priznati da kulturne norme podržavaju seksualno zlostavljanje mladih djevojaka. 

Paul Lewis je bio optužen za seksualno zlostavljanje 15-godišnjakinje, kao i za bludne radnje sa njenom 14-godišnjom prijateljicom u svojoj hotelskoj sobi.

Oslobađanje Lewisa, uprkos  DNA dokazima, zapanjilo je mnoge, uključujući i dječijeg advokata Betty Ann Blaine, osnivača fondacije „Čujte dječije suze“, posvećene blagostanju mališana.

Zataškavanje incidenata

Silovanje djece, prema navodima Blaine, jedan je od zločina u najvećem porastu, s malo ili nikako javnog negodovanja. Radio emisije su preplavljene pozivima, a mnogi Jamajčani nagađaju da su žrtve, a možda i porotnici , podmićeni.  Dajući slučaju veliku važnost, Blaine postavlja pitanje kompetencije državnog tužioca.

„Znam za najmanje dva slučaja vezana za djecu od 12 godina u kojima su optuženi odšetali slobodni i pored DNA dokaza. Jedno dijete je imalo tek šest godina“, kazala je Blaine.

U unutrašnjsoti Jamajke, žene su prisiljene „predati“ svoje  maloljetne kćeri lokalnim kriminalcima. Također, uobičajeno je da roditelji prihvate novac ili budu prinuđeni na takvo djelo.  Neke porodice su prisiljene  na prikrivanje seksualnog zlostavljanja kako bi spriječile skandal.

Charles Black, čije je ime promijenjeno zbog zaštite identiteta,  govorio je o više incidenata u istočnoj župi Svetog Tome, gdje se decenijama prikrivaju seksualna zlostavljanja djece stare oko deset godina jer stanovnici nisu voljni „poslati rodbinu u zatvor“.

„Kada se dogodi ovakav slučaj, podigne se velika buka, a onda svi dolaze da je stišaju jer je riječ o rodbini“, objasnio je.

Prema službenim podacima, u 2004. godini je od svih prijavljenih seksualnih zlostavljanja, na tinejdžerke otpadalo 70 posto. U 2006. godini, 78 posto žrtava seksualnog zlostavljanja i silovanja koje su završile u bolnici, bile su djeca i adolescenti. Djevojke mlađe od 16 godina sada čine 32 posto žrtava seksualnog zlostavljanja.

Lokalna policija vjeruje da se seksualna zlostavljanja često prikrivaju novčanim nadoknadama. Uprkos provedenim zakonskim reformama, dužnosnici kažu da problem raste.

Društvene mreže

Zamjenica nadzornika Centra za istraživanje seksualnih delikta i zloupotrebe djece (CISOCA), Gloria Davis Simpson, rekla je novinarima da su od početka 2011. godine porasli seksualni napadi na djecu od 11 do 15 godina. Posebna meta seksualnih predatora su vrlo mladi dječaci.

„Incest je je zabrinjavajuće porastao“, rekla je Davis Simpson.

Ona je dodala da napadači vrebaju na žrtve putem društvenih mreža, poput Facebooka i Twittera.

Vlada je poduzela određene korake kako bi riješila problem. Donesen je novi Zakon o zaštiti djece, uz sistem za upozorenje koji treba aktivirati brzu potragu za nestalom djecom.

Neke studije pokazuju da je čak četvrtina žena na Jamajci barem jednom bila prisiljena na seks.

Izvor: Al Jazeera