Uhapšen kapetan u novozelandskoj okolišnoj katastrofi

Nekada prelijepe plaže u Bay of Plenty (Zaljevu Obilja) zapljusnuli su valovi crne tekućine (EPA)

Filipinski kapetan teretnog broda koji se nasukao na novozelandski greben nedaleko od obale Sjevernog Otoka u najgoroj pomorskoj okolišnoj katastrofi ove države uhapšen je i optužen.

Oko 70 kontejnera nafte prevrnulo se u nemirno more, te su nekada prelijepe plaže u Bay of Plenty (Zaljevu Obilja) zapljusnuli valovi crne tekućine. Barem 300 tona nafte procurilo je u ovaj ekološki osjetljiv zaljev otkad se liberijska plovilica Rena nasukala na Greben Astrolejb prošle srijede.

Kapetan Mauro Balomanga je uhapšen i doveden pred sud u gradu Tauranga, gdje je optužen za upravljanje plovilicom na način koji izaziva nepotrebnu opasnost ili rizik.

Balomanga je pušten da se brani sa slobode a sud je odredio da mediji ne smiju objavljivati fotografije njegovog lica nakon što je njegov advokat obavijestio sud da bi ljutiti građani „mogli uzeti stvar u svoje ruke“. Balomanga će se ponovo pojaviti pred sudom 19. oktobra. 

Neiskusan kapetan

Prema izvještajima novozelandskih medija, Balomanga je kapetan Rene tek od marta. Maksimalna kazna za krivično djelo za koje se tereti je 12 mjeseci zatvora ili novčana kazna od 7.800 dolara.

Prethodne noći, kontejneri su sa nasukanog broda nastavili padati u more, ali nijedan nije sadržavao opasne materije, javila je novozelandska obalna straža.

Zbog velikih oluja i preopterećenja broda, vjerovatno je da će se još kontejnera prevrnuti u more, uprkos pokušajima obalne straže da ih sveže.

„Na plovilici je 1.368 kontejnera. Na brodu se još uvijek nalazi 11 kontejnera sa opasnim materijama“, javili su iz obalne straže. Drugi brodovi koji se kreću prema ovom zaljevu preusmjereni su na druga pristališta.

Količina teškog goriva koje istječe iz Rene, koja se nasukala na greben prošle srijede, upetostručila se nakon što je brod dalje oštećen u oluji koja se desila u noći sa ponedjeljak na utorak, kazao je novozelandski ministar okoliša Nick Smith.

„Moram istaći da je ova nesreća došla do stadija kada se za nju može reći kako je najteža pomorska okolišna katastrofa Novog Zelanda.“

Izvori: Al Jazeera i agencije