Ubijeni vođa bijelih rasista „ugnjetavao“ farmere

Vrtlar Chris Mahlangu je jedan od optuženih za ubistvo lidera bijelih rasista Eugenea Terre'blanchea (EPA)

Suđenje dvojici crnačkih farmera optuženih za ubistvo lidera bijelih rasista Eugenea Terre'blanchea zbog spora o nadnicama počelo je u Južnoafričkoj Republici, otkrivajući nastavak rasne podijeljenosti u državi 17 godina nakon završetka apartheida.

Chris Mahlangu (28), vrtlar na Terre'blancheovoj farmi i šesnaestogodišnji maloljetnik čiji je identitet zaštićen, optuženi su za ubistvo vođe Afrikanerskog pokreta otpora (AWB) u aprilu 2010.

Farmeri su izjavili da nisu krivi po optužbama da su provalili u Terre'blancheovu kuću, opljačkali ga i nasmrt ga pretukli sjekirom.

Prestrašeni svjedoci

Sudski proces je podsjetio javnost na rasizam u zemlji, poznatoj kao Nacija duge, kojom vlada Afrički nacionalni kongres (ANC), politička stranka koja je pomogla da se apartheidu stane ukraj.

Advokat maloljetnika optuženog za ubistvo, Norman Arendse, rekao je da su “uvjeti na farmi bili užasni” te da se na njoj nije moglo adekvatno živjeti. Rekao je da njegov klijent nije sudjelovao u ubistvu ali da jeste pozvao policiju nakon što je pronašao beživotno tijelo Terre'blanchea (69). Arendse je rekao da mu je bilo teško naći ljude koji su voljni da svjedoče o teškim uvjetima na farmama.

“Izgleda da je glavni razlog za to goli strah i teroriziranje. Strah da će izgubiti ono malo što zarade, strah da će izgubiti krov nad glavom i hranu koju dobivaju kao naknadu za rad na farmama”, rekao je.

Tužillac George Baloyi rekao je da su dvojica optuženih usnulog Terre'blanchea prvo tukli čeličnom cijevi.

“DNK pronađen na odjeći Eugenea Terre'blanchea isti je kao i DNK pronađen na odjeći optuženih”, rekao je.

Rasisti pred sudnicom

Britanski Guardian piše da su mnogi stanovnici Južnoafričke Republike, koja još uvijek nosi ožiljke brutalne prošlosti, bili zabrinuti da će ubistvo Terre'blanchea izazvati rasne nemire. Međutim, policija je rekla da je motiv za njegovo ubistvo vjerovatno spor oko neisplaćenih plata, a ne neki politički razlog.

Grupa simpatizera AWB-a okupila se ispred sudnice u selu Ventersdorp, zapadno od Johanesburga prvog dana suđenja. “Ne želimo specijalni tretman, nego samo da vidimo kako se sudi osobama koje su ubile našeg vođu”, rekao je član AWB-a Johan Potgieter. “Ima mjesta za AWB. Bijelcima prijete u našoj vlastitoj zemlji, ubijaju nas na našim farmama.”

Bijelci “vladaju”

Terre'blanche je bio poznat tokom posljednjih godina apartheida ali je zatim živio prilično samotno, pogotovo nakon što je 2004. godine izašao iz zatvora, gdje je odslužio kaznu jer je jednog crnca pretukao gotovo nasmrt.

AWB je sada marginalna politička grupa, ali jedan dio crnačkog stanovništva tvrdi da je naslijeđe podijeljene države u kojoj vlada bijela manjina još uvijek vidljivo, dok oko polovina crnačke većine živi u siromaštvu.

Lokalni crnac Sello, koji nije htio otkriti svoje prezime agenciji Reuters, je rekao: “ANC je možda na vlasti ali u Ventersdorpu bijelci su još uvijek glavni.”

Izvor: Agencije