Popularni grafički omaž Jobsu nije original

Grafički omaž Steveu Jobsu koji je postao internetski hit nakon smrti suosnivača Applea nije originalan, priznao je njegov “tvorac”, student iz Hong Konga.

Jonathan Mak (19) rekao je da nije prvi tvorac crteža na kojem je Jobsova silueta pripojena Appleovom logotipu u obliku jabuke, što je postalo simbol Jobsovog odlaska i njegove trajne prisutnosti u srcu kompanije.

Mak se oglasio nakon što je na društvenoj mreži Twitter objavljena vijest da je britanski grafičar, koji se na internetu predstavlja kao Raid71, prvi nacrtao ovaj grafički omaž u maju.

Nakon Jobsove smrti, Mak je objavio crtež, koji se internetom širio poput požara, a na eBayu su se pojavile i komemorativne kape i majice s tom slikom.

Mak je tada izjavio da mu je ponuđen posao nakon što je tržište preplavljeno robom s njegovim crtežom.

Mak, student škole dizajna Politehničkog univerziteta u Hong Kongu, sada priznaje da nije prvi tvorac crteža, ali dodaje da ga nije “ukrao” od britanskog grafičara.

“Još uvijek sam do rješenja došao sam i savjest mi je još uvijek čista, ali rado ću priznati činjenicu da je neko istu stvar uradio prije men”, rekao je Mak za Reuters.

Oba crteža prikazuju istu sliku, ali su različitih dimenzija.

Jobs, suosnivač kompanije Apple i jedan od najvećih inovatora današnjice, umro je u 56. godini.

Izvor: Agencije