Al Jazeera opravdano izvještavala o ‘Palestinskim dokumentima’

Britanska regulatorna agencija za medije Ofcom odlučila je da Al Jazeera English nije prekršila pravila emitiranja tokom izvještavanja o “Palestinskim dokumentima” u januaru.

Odluka je donesena nakon istrage Ofcoma o žalbi koju je bivši glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat uložio u ime Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), nakon što je Al Jazeera objavile više od 1.600 povjerljivih dokumenata u kojima se otkrivaju detalji izraelsko-palestinskih pregovora u protekloj deceniji.

Erekat, koji je dao ostavku u februaru. nakon što su objelodanjeni “Palestinski dokumenti”, tvrdio je da je njihovom objavom ugrožena njegova privatnost i privatnost PLO-a.

Javni interes

Ofcom je zaključio da je “javni interes važniji od očekivanog prava na privatnost” te odlučio da je Al Jazeera opravdano stekla i objavila ove dokumente.

Dokumenti sadrže zapisnike važnih sastanaka predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Izraela i Palestinske uprave. Objelodanjeno je da je Palestinska uprava ponudila besprimjerne teritorijalne i sigurnosne ustupke Izraelcima, uključujući “najveći Jerušalajim u židovskoj historiji”, te otišla mnogo dalje da bi zadovoljila Izrael nego što je javnost ikada saznala.

Pozdravljajući odluku Ofcoma, generalni direktor Al Jazeere Ahmad bin Jasem Al Thani je rekao: “Ovo je glasno opravdanje našeg novinarstva, naše odluke da objavimo ove dokumente, te načina na koji smo s njima postupali. Odluka Ofcoma o navodima o ugrožavanju privatnosti je pogotovo važna. Dužnost je novinara da preispituju odluke javno odgovornih ljudi, te da osvijetle hodnike gdje se donose važne odluke.”

Izvor: Al Jazeera