Pomoć Palestinacima nije politički čin

Napadi na UNRWA su s ciljem politizacije humanitarne organizacije koja je ostala neutralana u svom radu s palestinskim izbjeglicama.

Nastavnik nadzire palestincke učenike tokom finalnog ispita u školi koju vodi UNRWA na Zapadnoj obali, u gradu Hebronu 26. maja 2019. [AP Photo/Nasser Nasser]

Mohammad je sedmogodišnji dječak koji živi u Gazi, koja će u junu ući u 15. godinu zračne, kopnene i pomorske blokade. Poput blizu 300 000 učenika u Gazi koji pohađaju škole koje vodi Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), on je pohađao nastavu uživo, kao i online nastavu otkako je počela pandemija COVID-19 prije godinu dana. On se bori protiv nestanaka struje svaki dan da bi dobio obrazovne materijale online koje pripremaju nastavnici UNRWA-e koji se također bore da dobiju pristup struji i internetu. Mohammadovo pravo na obrazovanje ostaje neotuđeno čak i tokom pandemije i humanitarne krize.

On je samo jedan od 5,7 miliona palestinskih izbjeglica koje su danas registrovane u UNRWA-i, od kojih su se mnogi suočili sa nezamislivom patnjom otkako su njihovi preci raseljeni iz svoje domovine prije više od 70 godina. Prva godišnjica globalnog lockdowna obilježava 12 mjeseci još veće patnje za palestinske izbjeglice širom regije.

Kao generalni povjerenik UNRWA-e, imam odgovornost da osiguram da palestinske izbjeglice na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, Gazu, Jordan, Liban i Siriju, dobiju osnovne usluge na koje imaju pravo. A ipak, tokom protekle godine, UNRWA je bila predmetom napada do tad neviđene žestine i pristrasnosti.

Vitalna pomoć

Optužba koju nam najčešće prišivaju je ta da UNRWA igra političku ulogu. Ovo ne može biti dalje od istine. UNRWA ima zaduženje da pruži direktnu, vitalnu humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama koje čekaju pravedno i dugotrajno rješenje za svoj problem. To je prioritet i fokus ove agencije. Ona se ne uključuje u politiku. UNRWA, kao i sve druge UN-ove agencije i međunarodne nevladine organizacije, vezana je za četiri humanitarna principa (humanost, nepristrasnost, neutralnost i nezavisnost) koje su sadržane u u dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a.

Ovo znači da su sve operacije UNRWA-e isključivo pokretane olakšanjem patnje (humanošću), dok osiguravamo da je naš odgovor nezavisan od vojnih i političkih ciljeva (nezavisnost), bez diskriminacije (nepristrasnost) i da ne zauzimamo strane u sukobu (neutralnost). Biti političan je antiteza bivanju humanitarcem.

Stroga posvećenost humanitarnim principima pokreće sve naše pozicije i odluke. Svaki član osoblja UNRWA-e je obučen u pridržavanju principa neutralnosti i nediskriminacije i snosi odgovornost i biva disciplinovan ukoliko ih prekrši. U svih 711 UNRWA-inih škola u regiji, naši

učenici su organizuju u školske parlamente i uče o značaju ljudskih prava, jednakosti i tolerancije. Nastavnici u našim školama stalno se obučavaju kako da pristupe kritički prema svakom obrazovnom sadržaju koji nije u skladu s vrijednostima UN-a. To je svjedočanstvo za naših 28 000 članova osoblja i nekih 532 000 učenika da oni većinom prihvataju ove vrijednosti čak i tokom vanrednih okolnosti i kriza, ostajući neutralni čak i tokom sukoba.

Borba u najtežim uslovima

Nedavni napadi na UNRWA-u, u kojima se navodi da mi podučavamo „džihadu“ i „terorizmu“ , su pristrasni pokušaji da se uvuče principijelna humanitarna agencija u visokopolitiziranu sferu u kojoj ne pripada. Štaviše, oni netačno označavaju učenike UNRWA-e kao sklone džihadu i terorizmu. Ne bi se trebalo tolerisati stereotipiziranje. Čvrsto pridržavanje neutralnosti i nediskriminacije osigurava da možemo raditi sa svim stranama kako bismo bili u stanju da pomognemo i zaštitimo palestinske izbjeglice, bilo uvozom lijekova za naše 144 klinike čije usluge 3,1 miliona izbjeglica koristi svake godine, bilo pribavljanjem viza za naše nastavnike da mogu prisustvovati konferencijama vani, ili osiguravajući svetost naših zgrada u vrijeme rata.

Kao najveća UN-ova ili humanitarna agencija koja djeluje u jednom od najkompleksnijih i najdužih sukoba na Bliskom istoku, mi znamo bolje od bilo koga drugog koliko je značajno ostati neutralan. Napadi i neosnovane optužbe protiv UNRWA-e su tek politički alat da se delegitimizira ova agencija i palestinske izbjeglice koje štiti. Ovi napadi žele pomjeriti fokus sa nevolja s kojima se suočavaju palestinske izbjeglice zbog raseljavanja i oduzimanja imovine koji su u toku. Usred ovih političkih napada, glasovi najranjivijih kao što je Mohammad i njegovi drugovi iz razreda, koji se bore da uče u najtežim uslovima, bivaju ušutkani. Trešnja temelja agencije koja pruža pomoć milionima pojedinaca širom Bliskog istoka zadaje još jedan udarac ovoj iznimno nestabilnoj regiji.

Samo zamislite Bliski istok bez UNRWA-e i sa neriješenim sukobom. U odsustvu političkog rješenja, nepostojanje UNRWA-e znači da nema obrazovanja za pola miliona djece ili da nema zdravstvenih klinika za 3,1 miliona palestinskih izbjeglica godišnje i većinom, da nema osjećaja sigurnosti i stabilnosti za milione palestinskih izbjeglica koji se osjećaju diskriminirani, obespravljeni i marginalizirani. Mi kao humanitarci, nismo odgovorni da pronađeno rješenje za ovaj sukob. Ali da se pobrinemo da se ljudska prava palestinskih izbjeglica potpuno poštuju i da njihovi glasovi nisu ućutkani, dok međunarodna zajednica ne iznađe rješenje, jesmo odgovorni.

Izvor: Al Jazeera