Protiv svakog instinkta

Kako ljekari u Gazi istrajavaju usred izraelskih napada

„Nijedan ljekar se ne probudi ujutro s riječima: 'Danas ću amputirati djetetu nogu bez anestezije'. Ne želite gledati djecu kako pate“, Al Jazeeri je kazala dr. Amber Alayyan iz organizacije Ljekari bez granica, poznate pod francuskim akronimom MSF.

Ton glasa ove zamjenice menadžera programa za Palestinu pokazuje koliko je nezamislivo njoj, kao liječnici i majci, da nanosi bol pacijentu i djetetu.

No, to je moralna dilema s kojom se ona i njene kolege u Gazi svakodnevno suočavaju, iz trenutka u trenutak, dok pokušavaju pomoći ogromnom broju ranjenika koji su preplavili bolnice u Pojasu Gaze koje jedva funkcionišu.

Dok su ljekari u Gazi prisiljeni u djeliću sekunde donositi odluke o tome koga će spasiti, a koga pustiti da umre, čiju će bol ublažiti, a za koga nemaju vremena, na udaru odluka koje su mislili da nikada neće morati donositi su njihov urođeni instinkt i Hipokratova zakletva.

Opterećeni vlastitim gubicima i boreći se da rade pod nemilosrdnim izraelskim bombardovanjem, ovo je priča o tome kako se zdravstveni radnici bore da održe zdravstveni sistem u Gazi.

Kako je uništen zdravstveni sistem u Gazi

Bliži se ponoć u Gazi i Mohamed S. Ziara, palestinski ljekar, razgovara s Al Jazeerom preko WhatsAppa. Glas mu je blag i nepromijenjen tutnjavom eksplozija i pucnjeva koji se čuju u pozadini.

Ovaj plastični hirurg radi smjene od 12 do 14 sati, šest dana sedmično u Evropskoj bolnici (EGH) u Khan Younisu, gdje dnevno liječi do 15 pacijenata.

Zaira situaciju u kojoj je zdravstveni sistem opisuje kao „katastrofalnu“.

„Ništa što sam ranije vidio, uključujući i ranije eskalacije i rat, nije ravno ovome“, kaže Ziara, koji je radio i tokom izraelskih napada na Gazu od 2014.

O napadima u blizini EGH i o uvjetima unutra pisao je na svom profilu na Instagramu.

Razaranje uzrokovano izraelskim napadima od 7. oktobra, nakon Hamasovih iznenadnih napada na Izrael, dovelo je do nedostatka medicinskog osoblja i opreme, te hitne potrebe za gorivom, strujom i vodom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), samo 15 od 36 bolnica u Gazi djelimično funkcioniše – devet na jugu i šest na sjeveru.

Od 7. oktobra do 24. novembra, izvedena su 74 izraelska napada na zdravstvene ustanove, a u Gazi je napadnuto 30 bolnica, prema podacima Insecurity Insighta, humanitarnog udruženja koje prikuplja podatke i prijetnje s kojima se suočavaju ljudi u opasnim okruženjima.

Sjeverna Gaza, uključujući i grad Gazu, ponijela je teret napada na zdravstveni sektor, ali kako se rat zahuktavao, i zone koje su bile označene kao sigurne, južno od Wadi Gaze, našle su se na udaru.

Na karti ispod zbirno su prikazani izraelski napadi na zdravstveni sektor Gaze tokom prvih sedam sedmica rata.

Bolnice koje su pretrpjele najveći broj napada su:

  • bolnica Al-Shifa – napadnuta 12 puta
  • bolnica Al-Quds – napadnuta devet puta
  • Indonezijska bolnica – napadnuta devet puta
  • bolnica Nasser – napadnuta tri puta.

Insecurity Insight je zabilježio da su izraelske snage u navedenom periodu napale još najmanje 26 drugih bolnica širom Pojasa Gaze.

Ovi ponovljeni napadi desili su se u vrijeme kada je Izrael 13. oktobra naredio da se sve bolnice sa sjevera Gaze, njih 22, evakuišu na jug u roku od 24 sata. WHO je ovu naredbu opisao kao „nemoguću za izvesti“ i „smrtnu presudu za bolesne i ranjene“.

Izraelski upad u bolnicu Al-Shifa

Jedna od prvih bolnica koje su se našle na udaru bila je bolnica Al-Shifa, najveća zdravstvena ustanova u Gazi, smještena u četvrti Remal u gradu Gazi, gdje je Ziara radio prije nego u EGH.

„Sjećam se da sam gledao TV. Gglasnogovornika [izraelske] vojske su dvaput pitali o mogućnosti bombardovanja bolnice i on je odgovorio da je sve moguće“, priča Ziara.

Izraelski vojnici su 15. novembra opkolili bolnicu Al-Shifa sa tri strane, a zatim su upali u kompleks nakon izraelskih optužbi da služi kao Hamasov komandni centar.

„Nikada nismo vidjeli nikakvu vojnu akciju niti uočili bilo kakvu vojnu aktivnost u bolnici“, kaže Ziara dodavši da je mislio kako je prijetnja bolnici samo propaganda izraelske vojske. „Nikada nismo mislili da će doći do bolnice i da ćemo evakuisati pacijente i ranjenike.“

Nekoliko ljekara, među njima i Norvežanin Mads Gilbert, koji radi u Gazi već nekoliko godina, rekli su da nisu vidjeli nikakve dokaze o vojnoj aktivnosti u bolnici tokom rata.

Nakon upada u bolnicu Al-Shifa, brojne misije Ujedinjenih naroda izvedene su u saradnji sa palestinskim Crvenim polumjesecom da bi se evakuisali pacijenti i zdravstveni radnici.

Ista vježba je pokušana nedavno u bolnicama u Deir el-Balah u centralnoj Gazi i Khan Younisu na jugu – konkretno u bolnicama Al-Aqsa, Nasser i EGH – zbog stalnih vojnih aktivnosti u blizini.

Zaira kaže da je svjedočio napadu dronom na bolnicu Al-Shifa.

„Pucali su u ljude. Ranili su mnoge. Ispalili su projektil u vrt bolnice i ubili četiri osobe koje su bile evakuisane ili su bile izbjeglice“, priča.

Ovaj satelitski snimak prikazuje bolnicu Al-Shifa i okolno područje u gradu Gazi, 11. novembra 2023. [Maxar Technologies via AP]

Napadi na zdravstvene ustanove i 'ratni zločini'

Napadi poput onih na bolnicu Al-Shifa pokrenuli su pitanja o legalnosti napada na zdravstvene ustanove. Međunarodno humanitarno pravo, zasnovano na Ženevskim konvencijama, propisuje da se bolnice smatraju „civilnim objektima“ i da dobijaju de facto zaštitu. Uprkos toj zabrani, Izrael je nastavio ciljati zdravstvene ustanove i radnike.

„UN je veoma jasno dao do znanja da bolnice, civili i zdravstveni radnici trebaju biti zaštićeni, i mi i dalje pozivamo na njihovu zaštitu. Oni nisu meta“, Al Jazeeri je kazao Dominic Allen, predstavnik Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo za državu Palestinu.

Iz Human Rights Watcha (HRW) su kazali da su napadi na zdravstvene ustanove „napadi na bolesne i ranjene“ i trebaju biti „istraženi kao ratni zločini“, prema riječima A Kayum Ahmeda, specijalnog savjetnika o pravu na zdravstvenu njegu u HRW.

Prema UN-ovom Uredu za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) i Insecurity Insightu, u periodu od 7. oktobra do 11. decembra dogodila se najmanje 212 napada na zdravstvene ustanove i radnike.

Grafika ispod prikazuje vremenski slijed svih zabilježenih incidenata tokom tih devet sedmica. Svaka tačka predstavlja zabilježeni incident i što je ona veća, to je veći broj žrtava.

Izvor: Al Jazeera