Infografika: Koji vid transporta najviše zagađuje?

Transport predstavlja jedan od ključnih segmenata karbonskog otiska jednog pojedinca; istražili smo koji vid transporta najviše, a koji najmanje zagađuje.

(Ezra Acayan / Getty Images)

Na prijevoz otpada gotovo četvrtina svjetske emisije ugljen dioksida iz energetskih izvora.

Često, u bogatijim državama, gdje stanovništvo puno putuje, transport predstavlja jedan od ključnih segmenata karbonskog otiska jednog pojedinca.

Podaci britanskog Ministarstva za energetsku sigurnost i neto nultu emisiju (DESNZ) pokazuju koliki je karbonski otisak u odnosu na način putovanja. On se mjeri u gramima emisije ekvivalenta ugljen dioksida (CO2eq) po osobi po prijeđenom kilometru u određenom prijevoznom sredstvu.

Šetnja, vožnja biciklom i voz najmanje zagađuju

Šetnja, vožnja biciklom ili vozom su načini transporta koji najmanje zagađuju na kraćim i srednje dugim udaljenostima. Korištenje bicikla umjesto automobila za kraće distance smanjilo bi zagađenje tokom transporta za 75 posto, piše Our World in Data u svojoj analizi rezultata.

(Christopher Furlong / Getty Images)

Navodi se da je javni prijevoz sljedeća najbolja opcija ako osoba ne može hodati ili voziti bicikl.

Vozovi su prijevozna sredstva sa dosta niskim karbonskim otiskom – korištenje voza umjesto automobila za srednje duge udaljenosti smanjilo bi emisije za oko 80 posto. Također, korištenje voza umjesto aviona (kraći let) smanjilo bi emisije za 86 posto. U Francuskoj bi se, recimo, korištenjem Eurostarovog voza umjesto kratkog leta avionom emisije smanjile za oko 97 posto.

Koliko zagađuje električni automobil?

Što se privatnog transporta tiče, vožnja električnog automobila zagađuje dosta manje od automobila sa benzinskim ili dizel motorima.

Ovdje je važno naglasiti da podaci iz grafike mogu varirati od države do države, u zavisnosti od tehnologija i transportne mreže. Mnogi stručnjaci se slažu da, tokom cijelog životnog vijeka električni automobili, manje zagađuju od vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Ipak, električna vozila se pune energijom iz državne električne mreže, koja se više ili manje pokreće na fosilna goriva ovisno o zemlji. Zbog toga, ako se pogleda šira slika, emisija ugljen dioksida iz električnih automobila zavisi prije svega od toga kako države u kojima se koriste generišu svoju električnu energiju.

Druga najbolja opcija privatnog prijevoza je plug-in hibridni automobil.

Od automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem, manji su zagađivači i autobus i motocikl.

(Jenny Evans / Getty Images)

Kada se usporedi potrošnja u vožnji avionom po pojedincu i vožnji automobilom, sve zavisi od udaljenosti. Let avionom više zagađuje od automobila srednje veličine na kraćoj distanci – do 1.000 kilometara. Za duže dionice vožnja avionom bi ustvari bila manji zagađivač nego vožnja automobilom.

Jedini veći zagađivač od kraćeg leta avionom jeste vožnja kruzerom.

Detaljnije istražite u grafici.

Izvor: Al Jazeera