Kada počinje ramazan i kako se prati kretanje Mjeseca?

Za većinu država svijeta, prvi dan posta će vjerovatno biti 12. mart, u zavisnosti od pojave mladog mjeseca.

(Al Jazeera)

Prvi dan posta mjeseca ramazana u Meki bit će ponedjeljak (11. mart) ili utorak (12. mart), ovisno o izlasku mladog mjeseca.

Ramazan je određen islamskim lunarnim kalendarom koji počinje izlaskom polumjeseca, odnosno mladog mjeseca. Saudijska Arabija i druge države sa muslimanskom većinom oslanjaju se na iskaze onih koji prate kretanje Mjeseca kako bi početak [kalendarskog] mjeseca bio određen.

Kako se prati kretanje Mjeseca?

Da bi Mjesec bio vidljiv, polumjesec se mora pojaviti nakon Sunca. Zbog toga nebo bude dovoljno tamno da se može vidjeti mali isječak novog Mjeseca.

Nakon zalaska Sunca u noći 10. marta, odnosno 29. dana mjeseca šabana (osmog mjeseca hidžretskog kalendara), pratitelji Mjeseca okreću se ka zapadu, sa čistim pregledom horizonta za prvo pojavljivanje mladog mjeseca.

Ukoliko se Mjesec vidi, počinje ramazan, a prvi dan posta je 11. mart. U drugom slučaju, šaban će imati 30 dana, a prvi dan posta će biti 12. mart.

U Saudijskoj Arabiji se bilježe svjedočanstva ljudi koji su vidjeli Mjesec i Vrhovni sud donosi odluku o početku ramazana.

 

Zašto ramazan ne počinje svugdje istog dana?

Prema organizaciji Crescent Moon Watch, koja prati kretanje Mjeseca pri Uredu za nautički almanah Velike Britanije, novi mjesec ramazan će početi 10. marta u 17:23 po lokalnom vremenu (20:23, vrijeme u Meki) i te noći se ne očekuje da će Mjesec ikako biti vidljiv.

Navodi se kako će 10. marta mladi mjesec biti vidljiv samo iznad Pacifika, kod Havajskih otoka i dijelova Francuske Polinezije. Malo je vjerovatno da će ostatak svijeta, uključujući Bliski istok, Sjevernu Ameriku i Evropu, moći vidjeti mladi mjesec golim okom.

Mladi mjesec bi se mogao vidjeti bez pomoći optičkih pomagala, ukoliko je nebo čisto, iznad većine svijeta 11. marta. Teleskopski pronalazak je vjerovatan na jugu Australije, Tasmaniji i Novom Zelandu.

Za većinu država, prvi dan posta je vjerovatno 12. mart.

Mjesečeve faze ramazana

Mjeseci lunarnog kalendara imaju 29 ili 30 dana, ovisno o tome da li se novi, mladi mjesec vidi 29. noći svakog mjeseca. Ako nije vidljiv, onda kalendarski mjesec traje 30 dana.

Post od zore do sumraka

Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem su prvi stihovi (prvi ajeti, sure) Kur'ana otkriveni poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina.

Tokom ramazana, muslimani vjernici poste od zore do sumraka i odriču se jela, pića, konzumiranja duhana i seksualnih odnosa kako bi postigli višu spoznaju Boga.

Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskim očitovanjem vjere, dnevnim molitvama, dobročinstvom i odlaskom na hodočašće u Meku (hadž) ukoliko su fizički i finansijski sposobni.

U mnogim državama sa muslimanskom većinom, tokom ramazana je skraćeno radno vrijeme, a većina restorana je zatvorena tokom sati posta.

Pozdravi ili čestitke za ramazan

Razne države sa muslimanskom većinom su prilagodile pozdrave i čestitke za ramazan svojim jezicima. Uobičajeno je da se kaže „ramazan mubarek“ ili „ramazan kareem“, što znači izražavanje želje za blagoslovljen mjesec, odnosno mjesec pun darežljivosti.

Kada je Ramazanski bajram?

Na kraju ramazana, muslimani obilježavaju veliki praznik – Ramazanski bajram (Eid al-Fitr). Na arapskom to znači „praznik završetka posta“.

Ovisno o izlasku novog mjeseca, Ramazanski bajram (koji se obilježava tri dana) će biti ili 10. ili 11. aprila.

Izvor: Al Jazeera