Infografika: Koliko su članice NATO-a povećale izdvajanja za vojsku?

Prema procjenama NATO-a, 11 od 31 članice Alijanse ispunilo je cilj o izdvajanju dva posto BDP-a na odbranu; zemlje regije još nisu dosegle taj postotak.

U 2023. godini procentualno je najviše za odbranu izdvajala Poljska (Foto: Kacper Pempel/Reuters)

Nakon ruske invazije na Ukrajinu povećana je potreba za naoružanjem, u Evropi, ali i svijetu.

Osamnaest država članica NATO-a planira da ispune cilj Alijanse da potroši ekvivalent od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu 2024. godine, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Taj postotak definisan je nakon ruske ilegalne aneksije Krima 2014. godine i sve veće nestabilnosti na Bliskom istoku.

Bivši američki predsjednik Donald Trump bio je na meti kritika kada je nedavno sugerisao kako ne bi branio saveznike NATO-a koji ne bi ulagali dovoljno u odbranu i da bi čak poticao Rusiju da ih napadne.

Keith Kellogg, penzionisani general-pukovnik i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, nedavno je rekao da će se on, ako se vrati na vlast, zauzimati za promjene u NATO-u koje bi mogle dovesti do toga da neke države članice izgube pravo na kolektivnu zaštitu od napada. U intervjuu za Reuters rekao je da bi, ako neka članica NATO-a ne bude izdvajala dogovorenih dva posto BDP-a za odbranu, podržao da nema pravo na kolektivnu zaštitu na osnovi člana 5. Sjevernoatlantske povelje.

Član 5. kaže da se napad na bilo koju državu članicu NATO-a smatra napadom na sve članice i da članice saveza moraju na to odgovoriti.

Države regije ispod dva posto

Prema procjenama NATO-a, 11 od 31 članice NATO-a ispunilo je cilj od dva posto prošle godine. U 2014. samo su tri članice ispunile cilj od dva posto.

U 2023. godini procentualno je najviše za odbranu izdvajala Poljska – 3,9 posto BDP-a, dok je 2014. izdvajala 1,88 posto BDP-a.

Sjedinjene Američke Države danas izdvajaju 3,49 posto, nešto manje nego prije 10 godina (3,72 posto).

Države koje također izdvajaju više od dva posto su: Grčka, Estonija, Litvanija, Finska, Rumunija, Mađarska, Latvija, Velika Britanija i Slovačka.

Najmanje za odbranu izdvajaju Luksemburg (0,72 posto), Belgija 1,13 posto i Španija (1,26 posto).

Članice NATO-a iz regije izdvajaju manje od dva posto BDP-a na odbranu. Procentualno najviše izdvajaju Crna Gora i Sjeverna Makedonija – po 1,87 posto BPD-a. Hrvatska izdvaja 1,79 posto BDP-a, manje nego 2014. godine (1,82 posto). Albanija danas izdvaja 1,76 posto BDP-a, dok Slovenija izdvaja najmanje od država regije – 1,35 posto BDP-a.

Detaljnije istražite u infografici.

Izvor: Al Jazeera