Mapa: Države koje nemaju diplomatske veze sa Izraelom

Iako su normalizirani odnosi sa arapskim državama, Izrael sa većinom još nema zvanične diplomatske odnose; ipak, bez diplomatskih odnosa nije samo s arapskim državama.

(Al Jazeera)

U Libiji su nedavno izbili protesti nakon izvještaja da se ministrica vanjskih poslova te zemlje Najla al-Mangoush sastala s najvišim izraelskim diplomatom u Rimu.

Ubrzo nakon toga premijer Libije je suspendovao Al-Mangoush, a Al Jazeerin reporter koji je pratio proteste javio je kako se državom širi gnjev zbog sastanka.

Izraelski šef diplomatije Eli Cohen je citiran u saopštenju izraelskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem je naveo da se razgovaralo o “važnosti očuvanja naslijeđa libijskih Jevreja, što uključuje renoviranje sinagoga i jevrejskih groblja u zemlji”.

Šest arapskih zemalja ima diplomatske odnose sa Izraelom

Palestina je zahvalila Libiji što je potvrdila odbijanje normalizacije odnosa sa Izraelom.

Libija ne priznaje Izrael i nema diplomatske odnose sa Tel Avivom. Ono je i zakonom zabranjeno.

Šest arapskih zemalja uspostavilo je diplomatske odnose s Izraelom, počevši od Egipta 1979, Jordana 1994. i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka 2020. godine.

Koristeći podatke Ministarstva vanjskih poslova Izraela napravili smo mapu s prikazom 29 država (ne uključujući Palestinu) koje zvanično nemaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Iako je Sudan 2020. bio među potpisnicima o normalizaciji odnosa, na stranici izraelskog Ministarstva vanjskih poslova se ne nalazi na listi država s kojima Izrael ima uspostavljene diplomatske odnose.

Nakon državnog udara 2021. u Sudanu i smjene tranzicijske vlade, Izrael je početkom 2023. pregovarao sa vojnim vodstvom Sudana, te je najavljeno da se očekuje potpisivanje dogovora u toku godine.

Izvor: Al Jazeera