Studija Međunarodne federacije: Gdje radi najviše robota?

U prvih deset zemalja je i Slovenija koja je sa 249 robota na 10.000 radnika, samo jedno mjesto iza SAD-a… Velika ulaganja u industrijsku robotiku u posljednjih nekoliko godina dovela su Kinu u vrh liste zemalja

(Reuters)

Velika ulaganja u industrijsku robotiku u posljednjih nekoliko godina dovela su Kinu u vrh liste zemalja s najviše robota u odnosu na broj radnika zaposlenih u proizvodnji, a po prvi put nalaze se ispred Sjedinjenih Američkih Država, pokazuje posljednja studija Međunarodne federacije za robotiku.

Broj operativnih industrijskih robota u odnosu na broj radnika u Kini dostigao je 322 jedinice na 10.000 zaposlenih, čime se ova zemlja popela na petu poziciju na listi.

Sa svojom globalno priznatom elektroničkom i automobilskom industrijom, uvjerljivo na prvom mjestu je Južna Koreja, koja je prva zemlja koja je stigla do 1.000 robota na 10.000 radnika.

Singapur zauzima drugo mjesto sa stopom od 670 robota, a zastupljenost robota u ovom gradu-državi rasla je za 24 posto u prosjeku svake godine od 2016.

Značajan je zaostatak Japana (399 robota na 10.000 zaposlenih) koji je na trećem mjestu i Njemačke na četvrtom mjestu (397), koja ima najvišu stopu robotizacije u Evropi.

U prvih deset zemalja je i Slovenija koja je sa 249 robota na 10.000 radnika, samo jedno mjesto iza SAD-a.

 

Izvor: Al Jazeera