Mapa: Gdje ljudi imaju najviše slobode

Evropske države su u samom vrhu liste, a od država regije najlošije je rangirana Srbija.

(Al Jazeera)

Indeks ljudske slobode (Human Freedom Index) godišnji je izvještaj koji ocjenjuje stanje ljudske slobode u 165 zemalja i teritorija širom svijeta, te obuhvata 98,1 posto ljudske populacije.

U obzir se uzimaju lične i ekonomske slobode koje se onda objedinjuju u jednu konačnu vrijednost koja je nazvana „ljudska sloboda“. Objavljuju ga Institut Cato, Institut Fraser i Liverales institut pri Friedrich Naumann fondaciji za mir.

Izvještaj poredi 82 različita indikatora kako bi se odredio stepen slobode u 165 država svijeta. Ti indikatori su prikazani kroz 12 kategorija: vladavina zakona, sigurnost i zaštita, kretanje, religija, asocijacija, udruživanje i civilno društvo, izražavanje i informacije, identitet i odnosi, veličina vlade, pravni sistem i imovinska prava, pristup stabilnim finansijama, sloboda međunarodnog trgovanja, regulacija.

Indeks ljudske slobode svakoj zemlji daje ocjenu od 0 do 10, pri čemu ocjena 10 predstavlja najviše slobode, a 0 predstavlja totalno odsustvo slobode.

Švicarska na vrhu liste

Evropa se smatra jednim od najslobodnijih kontinenata na svijetu. Većina evropskih zemalja nalazi se veoma visoko po Indeksu ljudske slobode, sa 19 od 25 vodećih svjetskih zemalja koje su evropske.

Švicarska predvodi posljednju svjetsku listu sloboda sa skorom ljudske slobode od 8,94. U top 10 država su još Novi Zeland, Estonija, Danska, Irska, Švedska, Island, Finska, Nizozemska i Luksemburg.

U Evropi najgore stoje Turska (130), Bjelorusija (126) i Rusija (119).

 

U regiji najgore plasirana Srbija

Što se regije tiče, najbolje su plasirane Slovenija i Hrvatska na 39. i 40 mjestu. Sjeverna Makedonija se nalazi na 47. mjestu, Crna Gora na 60, a Bosna i Hercegovina na 63. mjestu liste.

Najlošije rangirana u regiji je Srbija, koja se nalazi na 69. mjestu.

Na dnu svjetske liste su Sirija, Jemen, Venecuela, Iran i Egipat.

Izvor: Al Jazeera