Mapa: Evropski gradovi preopterećeni turistima

Na vrhu liste našao se grad iz Hrvatske, koji je postao magnet za turiste širom svijeta.

ima komplikovan odnos sa turistima, posebno onima koji dolaze na jedan dan (Reuters/Al Jazeera)

Podaci iz posljednje pretpandemijske godine (2019.) pokazuju da je Dubrovnik grad sa najvećim brojem turista u odnosu na broj stanovnika.

Grad koji je dodatnu globalnu popularnost stekao kao jedna od ključnih lokacija za snimanje popularnih serija i filmova, svakog ljeta postaje magnet za turiste.

Sa 36 turista na jednog ‘domaćeg’ –  Dubrovnik je usamljen na tronu liste najpretrpanijih turističkih destinacija. Portal ‘Holidu’ piše kako kako je grad najbolje posjetiti rano u maju ili sredinom septembra do sredine oktobra kako bi se izbjegla ljetna gužva.

Komplikovan odnos Venecije s turistima

Venecija je drugi grad na listi preopterećenih turističkih destinacija sa 21 turistom na jednog stanovnika. Ovaj grad ima komplikovan odnos sa turistima, posebno onima koji dolaze na jedan dan i ne nude pravu ekonomsku dobit gradu, stoji u analizi. Od augusta 2021. zabranjen je prolazak kruzerima kroz centar grad, a od 16. januara 2023. dnevni posjetioci će morati izvršiti rezervaciju i platiti taksu za ulazak u grad.

Srednjovjekovni belgijski grad Brugge treći je na listi sa 21 turistom na jednog stanovnika. Grad koji je na UNESCO-ovoj listi svjetskih baština preplavljen je turistima od kraja maja pa do kraja ljeta.

Grčki Rodos je na četvrtom mjestu, a islandska prijestolnica Rejkjavik na petom mjestu.

Koji su se još gradovi našli na listi istražite u interaktivnoj mapi.

Izvor: Al Jazeera