Infografika: Kolike su minimalne plate u regiji i svijetu?

Minimalna plata trebala bi biti dovoljna da osigura osnovne potrebe radnika, kao što su hrana, stanovanje, zdravstveno osiguranje… ali to danas nije slučaj u velikoj većini država svijeta.

U godini za nama u svijetu su zabilježene rekordne stope inflacije koje su najteže pogodile najsiromašnije slojeve društva, a među njima je najviše onih koji primaju minimalne plate.

Svrha minimalne plate je da uspostavi osnovnu razinu dohotka, što bi u idealnom slučaju bilo dovoljno da osigura osnovne potrebe radnika, kao što su hrana, stanovanje, zdravstveno osiguranje… ali to danas nije slučaj u velikoj većini država svijeta.

U zemljama u kojima postoji, minimalnu platu određuje vlada, dok u nekima sindikati i poslodavci plate dogovaraju kroz kolektivne ugovore.

Istraživanje Picodija pokazuje ogromne razlike u platama od zemlje do zemlje. Dok je radniku u Nigeriji zagarantovana minimalna plata manja od 70 eura, radniku u Luksemburgu će biti isplaćeno dvije hiljade eura više.

Stopostotno povećanje

Kao odgovor na inflaciju skoro sve zemlje obuhvaćene istraživanjem podizale su vrijednost minimalne plate. Ističu se Argentina i Turska, koje su povećale svoje minimalne plate za 100 posto ili više u odnosu na one iz januara 2022.

Turska pati od tekuće valutne krize, a lira je izgubila više od 40 posto svoje vrijednosti iz 2021, dok su cijene osnovnih namirnica znatno porasle.

Argentina, druga najveća ekonomija Južne Amerike, kao odgovor na veoma visoku inflaciju tri puta je objavila povećanje minimalne plate tokom 2022.

U listi ispod pogledajte koliko iznose minimalne plate u zemljama širom svijeta, te za koliko su one povećane u posljednjoj godini. Zbog velikih razlika u bruto i neto prihodima uzrokovanih različitim poreskim sistema u različitim zemljama, korišten je iznos neto plate, tj. iznos novca koji stigne na račun radnika.

I u državama regije veliki je nesrazmjer u iznosu minimalne plate.

Dok će za puno radno vrijeme na Kosovu radnik dobiti između 130 i 170 eura, ovisno o starosnoj dobi, radniku u Sloveniji zagarantovana je minimalna plata od 878 eura.

Crna Gora je programom „Evropa sad“ povećala minimalne plaće na 450 eura, dok su plaće u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji približno iste veličine.

Minimalna plata igra važnu ulogu u zaštiti radničkih prava i borbi protiv siromaštva. Međutim, potrebno je razmotriti različite faktore i pristupe u određivanju razine minimalne plate kako bi se osigurao balans između zaštite radnika i potrebe za fleksibilnošću poslovanja.

Pred sindikatima i organizacijama za zaštitu radničkih prava je velika borba, jer u mnogim zemljama minimalna plata nije dovoljna za osiguranje dostojnog života zaposlenika.

Izvor: Al Jazeera