Mapa: Najopasniji gradovi svijeta

Meksički gradovi preovladavaju listom od 50 gradova s najvišom stopom ubistava u prošloj godini, dok je u južnoafričkom Cape Townu ubijeno gotovo tri hiljade ljudi.

Vijeće građana Meksika za javnu sigurnost i krivično pravosuđe (CCSPJP) objavilo je listu 50 najnasilnijih gradova svijeta za 2022. godinu, označivši grad Colima u zapadnom dijelu centralnog Meksika najsmrtonosnijim.

Prema CCSPJP-u, Colima, grad s nešto više od 300 hiljada stanovnika, prijavio je 181,94 ubistva na 100.000 stanovnika.

Međutim, grad Ciudad Juarez na sjeveru ove zemlje drži rekord svih vremena po stopi ubistava. U 2010. godini, tokom vrhunca meksičkog “rata protiv droge”, dostigao je 229 ubistava na 100.000 stanovnika.​​​​​​

Osim toga, šestu godinu zaredom, Meksiko ima najviše gradova na listi najnasilnijih. Prema objavljenoj listi od 50 gradova s više od 300.000 stanovnika, u Meksiku ih je 17, a devet od prvih deset najnasilnijih gradova su, također, meksički.

U izvještaju se navodi da je stopa ubistava u Colimi blizu stopama koje su prevladavale u Medellínu u Kolumbiji u kasnim 1980-im i ranim 1990-im zbog “rata” narkobosa Pabla Escobara i njegovih saveznika protiv kolumbijske države kako bi spriječili njegovo izručenje SAD-u.

Caracas, glavni grad Venezuele, bio je prvi u prethodnim godinama, ali zbog situacije u zemlji podaci više nisu dostupni.

Građanska udruženja kritiziraju trenutnu administraciju meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koja je navodno utrla put kriminalnim organizacijama aktivnim u zemlji da djeluju neprikosnoveno.

“Ne postoji presedan u svijetu nacionalne vlade, kao što je slučaj u Meksiku danas, koja je usvojila politiku javne sigurnosti dajući kriminalcima slobodne ruke da vrše nasilje i da ga otvoreno promoviraju. Naprotiv, u zemljama koje nisu slijedile politike koje su bile popustljive prema kriminalcima, došlo je do izvanrednog napretka”, navodi se u izvještaju CCSPJP-a.

U izvještaju se navode zemlje poput El Salvadora koji je nekada držao rekord za najnasilniji grad na svijetu i Gvatemale kao primjeri efikasnog kreiranja politike za suzbijanje stope ubistava.

Neprekidno nasilje u Meksiku pokazuje neumoljiv tempo od početka rata protiv droge tokom administracije tadašnjeg predsjednika Felipea Calderona od 2006. do 2012. godine.

“Rat” je bio vojno vođena strategija koja je rezultirala fragmentacijom velikih kartela u nekoliko kriminalnih bandi koje su se borile za kontrolu u zemlji i destabilizacijom lokalnih vlasti, što je dovelo do eksponencijalnog porasta ubistava diljem zemlje.

Do kraja Calderonove administracije, stopa ubistava je doživjela porast od 193 posto, što je trend kojem Lopez Obrador nije mogao da se suprotstavi.

Većina nasilja u Latinskoj Americi može se pripisati trgovini drogom, sukobima bandi i političkoj nestabilnosti.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada