Infografika: Najbolje države za penzionere

Mnoge države se bore sa rastućom populacijom osoba starije životne dobi; otkrivamo gdje je najbolje dočekati penziju.

Foto: Pixsell/Al Jazeera

Svjetska populacija postaje sve starija. Predviđanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da će 2050. godine 30 posto stanovništva širom svijeta biti starije od 65 godina.

Mnoge države teško se bore sa tim demografskim izazovom i sve većim brojem starijih osoba u društvu.

Uvid u to koje su države najspremnije za podršku svojim starijim građanima i gdje je najbolje dočekati penziju daje Natixisov globalni indeks penzionisanja.

Indeks rangira 44 države uzimajući u obzir 18 različitih faktora, koji su raspoređeni u četiri kategorije: zdravstvo (potrošnja za zdravstvo po glavi stanovnika, očekivani životni vijek i neosigurana zdravstvena potrošnja), kvalitet života (nivo sreće, voda i sanitarni uslovi, kvalitet zraka, drugi faktori okoliša te bioraznolikost), materijalno blagostanje (prihod po glavi stanovnika, jednakost prihoda i nivo zaposlenosti), finansije u penziji (državni dug, ovisnost u starosti, kamatne stope, inflacija, državno upravljanje, porezni pritisci i bankovni neprihodonosni krediti).

Na osnovu tih 18 faktora formira se konačni skor koji je onda izražen u postocima, gdje veći postotak označava bolje uslove za penzionere.

Norveška najbolja, Indija najgora

Konačni rezultati otkrivaju da je Norveška najbolja zemlja za penzionere, sa skorom od 81 posto. Ima najviši skor u kategoriji zdravstva, uglavnom očekivanog životnog vijeka, koji iznosi 83 godine – devet godina viši od svjetskog prosjeka.

Druga je Švicarska, sa najboljim skorom u kategorijama koji se odnose na životnu sredinu.

Među 10 najboljih država za penzionere još su: Island, Irska, Australija, Novi Zeland, Luksemburg, Nizozemska, Danska i Češka.

Ubjedljivo najgori skor od 44 države obuhvaćene istraživanjem dobila je Indija (devet posto). Skor ispod 40 posto postigli su još i Brazil, Kolumbija i Turska.

Zemlje regije Zapadnog Balkana nisu obuhvaćene istraživanjem.

Detaljnije istražite u interaktivnoj mapi.

Izvor: Al Jazeera