Detaljna mapa Gaze

U seriji mapa Al Jazeera vas vodi na putovanje kroz pet pokrajina ove opkoljene enklave.

Pojas Gaze dugačak je samo 41 kilometar i jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu (Al Jazeera)

U Pojasu Gaze živi oko 2,1 miliona ljudi raspoređenih u pet pokrajina: Sjeverna Gaza, Gaza City, Deir el-Balah, Khan Younis i Rafah.

Pojas koji graniči sa Izraelom i Egiptom na obali Sredozemnog mora, zauzima površinu od 365 kvadratnih kilometara. Dugačak je samo 41 kilometar, pa vožnja od Rafaha na jugu do Beit Hanoona na sjeveru može potrajati manje od sat vremena.

U seriji mapa Al Jazeera vas vodi na putovanje kroz pet pokrajina ove opkoljene enklave, uz isticanje ključnih lokacija, uključujući bolnice, škole, univerzitete, baze UN-a, izbjegličke kampove, prelaze i drugu vitalnu infrastrukturu.

(Al Jazeera)

Šesnaest godina izraelske blokade

Izrael je od 2008. pokrenuo pet vojnih napada na ovu palestinsku teritoriju, usmrtivši hiljade ljudi, uglavnom civila.

U posljednjem, koji je uslijedio kao odgovor na napad Hamasa, stradalo je više od 1.500 Palestinaca, uključujući 500 djece i 276 žena, a više hiljada je ranjeno.

(Al Jazeera)

Sjeverna Gaza

Pokrajina Sjeverna Gaza dijeli granicu s Izraelom dugu 10 kilometara. Pojas Gaze je okružen jako utvrđenim perimetrom koji se sastoji od betonskog zida i ograde sa dvostrukom žicom. Svako ko kroči u krug od jednog kilometra od ove barijere u opasnosti je da ga upuca izraelska vojska, koja patrolira sjevernim i istočnim granicama Gaze.

Prelaz Beit Hanoon, kojeg Izraelci zovu Erez i kojim upravlja izraelska vojska, jedini je sjeverni prelaz iz Gaze u Izrael. Odatle je Palestincima sa posebnim dozvolama – obično za hitno liječenje – dozvoljeno da napuste Gazu na putu za Jerusalem ili Zapadnu obalu. Gaza je udaljena samo oko 100 kilometara od Jerusalema, ali zbog strogih mjera sigurnosti postaje nekoliko sati putovanja. Izrael je od 2007. uveo pomorsku i zračnu blokadu Gaze.

Sjeverna Gaza je dom najvećeg izbjegličkog kampa u Pojasu. Izbjeglički kamp Jabalia pokriva površinu od 1,4 kvadratnih kilometara, a sa populacijom od 114.000, jedno je od najgušće naseljenih mjesta na Zemlji.

(Al Jazeera)

Gaza City

Grad Gaza (Gaza City) je najveći i najnaseljeniji grad u Pojasu Gaze, sa više od 700.000 stanovnika. Rimal, Shujaiya i Tel al-Hawa su među njegovim najpoznatijim četvrtima.

U srcu kvarta Rimal nalazi se bolnica Al Shifa – najveća medicinska ustanova u Pojasu Gaze.

Oko bolnice nalazi se nekoliko kompleksa UN-a, uključujući UNRWA, Ured specijalnog koordinatora Ujedinjenih naroda za bliskoistočni mirovni proces (UNSCO) i Program UN-a za razvoj (UNDP). Najbolji univerziteti u Gazi – uključujući Islamski univerzitet u Gazi, Univerzitet Al-Azhar – Gaza i Univerzitet Al-Aksa, smješteni u samo nekoliko stotina metara – takođe se nalaze u naselju Rimal.

Izbjeglički kamp Shati, također poznat kao Beach Camp, nalazi se duž mediteranske obale Gaze i treći je po veličini od osam kampova u Pojasu Gaze.

Deir el-Balah

Nazvan po “Manastiru palme datule”, pokrajina Deir el-Balah je jedna od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Gazi. Također je dom četiri izbjeglička kampa: Nuseirat, Al Bureij, Al Maghazi i Deir el-Balah.

Jedina operativna elektrana u Gazi nalazi se duž granice okruga s gradom Gaza. U posljednjih 10 godina, Pojas Gaze je patio od hroničnih nestašica električne energije, što je ozbiljno utjecalo na njegovu sposobnost pružanja osnovnih usluga, uključujući zdravstvene, vodovodne i sanitarne usluge, proizvodnju i poljoprivredu.

Samo pet posto vode u Gazi je bezbjedno za piće, a 68 posto njenog stanovništva ima nesigurnu opskrbu hranom, pokazuju podaci UN-a.

Khan Younis

U pokrajini Khan Younis živi oko 400.000 ljudi. U njegovom središtu je izbjeglički kamp Khan Younis, dom za oko 87.000 ljudi.

Godine 2005. skoro 8.000 jevrejskih doseljenika i izraelskih vojnika koji žive u 21 naselju oko Gaze premješteno je uglavnom na okupiranu Zapadnu obalu nakon odluke tadašnjeg izraelskog premijera Ariela Sharona da se jednostrano povuče iz Pojasa Gaze. Većina ovih naselja bila je u Khan Younisu.

Izrael je tvrdio da je njegova okupacija Gaze od 1967. okončana jer je povukao svoje trupe i doseljenike sa teritorije, ali međunarodno pravo Gazu smatra okupiranom teritorijom jer Izrael ima potpunu kontrolu nad granicama, zračnim prostorom i teritorijalnim vodama Gaze.

Rafah

Rafah je najjužnija pokrajina Gaze sa više od 250.000 stanovnika. Okrug je najpoznatiji po graničnom prelazu s Egiptom koji nosi njegovo ime.

I Izrael i Egipat držali su svoje granice uglavnom zatvorenim i odgovorni su za pogoršanje ionako oslabljene ekonomske i humanitarne situacije.

U 2020., prelaz Rafah i Erez u Izraelu bili su otvoreni samo 125 dana, navodi UN-u. Palestinci koji žele otići moraju podnijeti zahtjev za ograničeni broj propusnica za napuštanje pojasa Gaze. Ovaj proces može trajati sedmicama ili mjesecima, ovisno o statusu granice.

Oni koji su u mogućnosti da prođu kroz prelaz Rafah moraju zatim putovati kroz Sinajsku pustinju u trajanju od šest do osam sati prolazeći kroz nekoliko egipatskih kontrolnih punktova na putu za Kairo, udaljen oko 400 km. Drugi prelaz iz Rafaha u Egipat je prelaz Salah al-Din, koji se koristi za transport robe.

Treći prelaz iz Rafaha je prelaz Karem Abu Salem kojeg kontroliše Izrael, Izraelcima poznat kao Kerem Shalom.

Gaza nema funkcionalne aerodrome nakon što je Izrael bombardovao i uništio međunarodni aerodrom Jaser Arafat 2001. godine, samo tri godine nakon što je otvoren.

Gaza je opet poprište široko rasprostranjenog razaranja i ljudske patnje i ostaje mjesto koje se često opisuje kao “najveći svjetski zatvor na otvorenom”.

Izvor: Al Jazeera