Infografika: Avion veći od fudbalskog igrališta

Najveći avion na svijetu nedavno je obavio obećavajući probni let, sa rekordnih šest sati provedenih u zraku iznad kalifornijske pustinje Mojave.

Najveći avion na svijetu nedavno je obavio obećavajući probni let, sa rekordnih šest sati provedenih u zraku iznad kalifornijske pustinje Mojave.

Avion Stratolaunch Roc dizajniran je za nošenje i lansiranje hipersoničnih letjelica, te je sposoban za nošenje tereta od 220 tona.

Sa rasponom krila od 117 metara, što je duže od fudbalskog terena, Stratolaunch Roc pokreće šest motora koji se koriste i na Boeingu 747.

Tokom svog devetog probnog leta 13. januara, kada je poletio iz zračne i svemirske baze Mojave, dostigao je maksimalnu visinu od 22.500 stopa (6.858 metara), navedeno je u zvaničnom saopštenju kompanije.

Planirano je da Stratolaunch ima svoj prvu hipersoničnu vožnju sa dodatnom letjelicom Talon-A u prvoj polovini 2023, navedeno je.

Izvršni direktor kompanije Zachary Krevor tvrdi da je avion “bliži nego ikad” svom prvom hipersoničnom testu.

Veličina Stratolauncha nadmašuje čak i neke od najvećih širokotrupnih aviona poput Airbusa A380, koji ima raspon krila od oko 79 metara. Dugačak je oko 73, a visok 15 metara.

Ovaj avion je toliko velik da mu je potrebna pista duga najmanje 12.000 stopa (oko 3.660 metara).

Stratolaunch je razvio suosnivač Microsofta Paul Allen koji je želio stvoriti avion koji bi, između ostalog, mogao lansirati rakete iz zraka u orbitu.

Stratolaunch Roc može nositi dodatnu hipersoničnu letjelicu Talon-A (Stratolaunch)

Nakon što je Allen umro 2018. godine, Cerberus Capital preuzeo je tvrtku i ubrzao njeno istraživanje i razvoj.

Stratolaunch je napravljen od spoja dva jumbo jeta Boeing 747-400. Ovi mlazni avioni, koje je koristio United Airlines, rastavljeni su kako bi se izgradila struktura novog aviona.

Izrađen je od karbonskih vlakana.

Avion je dizajniran za lansiranje raketa iz zraka u orbitu na 30.000 stopa (9.144 metara), što je malo ispod visine krstarenja komercijalnih aviona. Za razliku od drugih hipersoničnih aviona, ovaj je dizajniran za polijetanje i slijetanje na pistu aerodroma.

U novembru je Stratolaunch objavio da se istraživačka laboratorija američke ratne avijacije obavezala podržati njegove testne letove.

Stratolaunch pokreće šest motora Boeinga 747.

Motori su Pratt & Whitney's PW4056, koji se također koriste u širokotrupnim komercijalnim avionima.

Avion je dizajniran za nošenje do tri rakete.

Trup aviona se razlikuje od tipičnih mlaznjaka koji imaju zaobljeniji dizajn. Za razliku od većine komercijalnih aviona, dio Stratolauncha nije pod pritiskom i ima kutijast dizajn pri dnu.

Stratolaunch je ponuđen na prodaju 2019. godine za 400 miliona dolara, ali nije postignut nijedan dogovor. Tada su kružile nepotvrđene informacije da je britanski milijarder Richard Branson za njega ponudio svega jedan dolar.

(Stratolaunch)
Izvor: Al Jazeera