Infografika: Linija nasljedstva britanskog kraljevstva

Al Jazeera nudi pregled života i porodice kraljice Elizabete II, britanskog vladara sa najdužom vladavinom.

(Al Jazeera)

Kraljica Elizabeta II, britanski vladar sa najdužom vladavinom, preminula je u 97. godini, nakon sedam decenija provedenih na tronu, objavila je Bakinhemška palata.

Elizabeta II je rođena u Londonu 21. aprila 1926. godine. Ona je bila princeza sve dok nije bila „pogurana“ ka krunidbi prvo abdikacijom njenog strica kralja Edwarda VIII 1936. kada je njen otac – kralj George VI – bio krunisan.

Imala je 25 godina kada je 1952. postala kraljica nakon smrti njenog oca.

Vladar sa najdužim periodom na tronu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije postala je 2015. kada je nadmašila svoju pra-prabaku kraljicu Viktoriju koja je vladala više od 63 godine.

Linija nasljedstva britanskog trona određuje ko će postati naredni kralj ili kraljica. To se određuje na osnovu porijekla, vjere i primogeniture (prvorodstvo).

Protestantski potomci princeze Sophije, praunuke Jamesa I, mogu naslijediti tron. Budući vladar mora biti i „u zajedništvu“ sa Engleskom Crkvom.

Ranije su mladi muški nasljednici preuzimali tron iako su imali starije sestre. No, 2013. je usvojen zakon koji dozvoljava jednaka prava nasljednicama u liniji nasljedstva.

Pošto je princ Charles postao kralj Charles III, linija nasljedstva britanske krune sada izgleda ovako:

Princ William, vojvoda od Cambridgea (40 godina)
Princ George (9)
Princeza Charlotte (7)
Princ Louis (4)

(Al Jazeera)

Političke crtice

Tokom 70-godišnje vladavine kraljice Elizabete II, Velika Britanija je imala 15 različitih premijera i premijerki.

Kraljica je imala važnu ulogu u odobravanju izabranih šefova Vlade i često se sa njima susretala.

Kada je Elizabeta II zasjela na tron, Winston Churchill je bio prvi premijer sa kojim je sarađivala. Kada je on preminuo 1965. godine, kraljica je poremetila kraljevski protokol tako što je došla na njegovu sahranu prije njegove porodice.

Tokom vladavine kraljice, mnogi događaji bitni za kraljevsku porodicu, državu i cijeli svijet su se desili, od uspostave Europske unije, do rata u Iraku i izlaska Velike Britanije iz EU.

Kraljica je 2011. posjetila Republiku Irsku što je bila prva državnička posjeta monarha susjednoj državi i tako označila značajan trenutak britansko-irske historije obzirom na problematičnu historiju njihovih odnosa.

Princ Philip (73), kraljičin muž, preminuo je 2021. godine. Oni su se vjenčali 1947. i kraljica ga je opisivala kao svoju „snagu i izdržljivost“.

(Al Jazeera)

Države Commonwealtha

Kraljica je bila čelnica 15 država koje su dio Commonwealtha, grupe od 54 bivših britanskih kolonija sa ukupnim brojem stanovnika od 2,5 milijardi stanovnika.

Tokom 1960-ih, više od 20 bivših britanskih kolonija su proglasile nezavisnost. Tokom tog perioda, imigracija iz država Commonwealtha u Veliku Britaniju se povećala.

No, to je bio i period intenzivne emigracije Britanaca. Zbog toga je 1962. usvojen Zakon o imigraciji u Commonwealthu kako bi se suzbila imigracija iz država članica Commonwealtha.

Tokom godina, najmanje 17 država je odbacilo kraljicu kao svoju čelnicu i postali su republike. Novembra 2021. godine karipska otočka država Barbados je postala posljednja u nizu koja je to učinila.

Izvor: Al Jazeera