Infografika: Prvi indijski nosač aviona domaće proizvodnje

Brod ‘Vikrant’, dug 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje, a u petak je, nakon 17 godina izgradnje i testiranja, svečano porinut.

Procenjuje se da je izgradnja 'Vikranta' koštala 2,5 milijardi dolara (Indijska mornarica)

Indija je u petak dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu, a premijer Nerendra Modi istakao je da se time zemlja pridružila malom broju drugih koje sopstvenom tehnologijom mogu proizvesti takvo plovilo.

Brod “Vikrant“, dug 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje, a u petak je, nakon 17 godina izgradnje i testiranja, svečano porinut, u sklopu obilježavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, prenosi Reuters.

Indija već ima jedan nosač aviona, “Vikramaditja“, koji je 2004. godine kupljen od Rusije.

“Danas se Indija pridružuje onim zemljama u svijetu koje mogu proizvesti tako ogroman nosač aviona s domaćom tehnologijom“, rekao je Modi.

Izgradnja koštala 2,5 milijardi dolara

“Vikrant“ je najveći brod napravljen u Indiji, ima posadu od oko 1.600 ljudi i može ponijeti 30 letjelica, uključujući lovce i helikoptere.

Procenjuje se da je izgradnja “Vikranta“ koštala 2,5 milijardi dolara.

“Vikrant” je najveći ratni brod ikada izgrađen u Indiji i prvi autohtono dizajniran i izgrađen nosač aviona za indijsku mornaricu, što Indiju stavlja u elitni klub nacija koje imaju sposobnost dizajnirati i izgraditi ove divovske, moćne ratne brodove.

Nosač aviona jedno je od najmoćnijih pomorskih sredstava za bilo koju naciju.

Povećava sposobnost mornarice da putuje daleko od svojih matičnih obala kako bi izvršila operacije dominacije u zraku.

Mnogi stručnjaci smatraju da je posjedovanje nosača aviona neophodno da bi se smatralo mornaricom “plave vode”, onom koja ima kapacitet da projicira snagu i moć nacije preko otvorenog mora.

Kako je nosač aviona cijenjena, ali i ranjiva meta, obično ga u grupi prate razarači, raketne krstarice, fregate, podmornice i brodovi za opskrbu.

Može nositi 30 letjelica

“Vikrant” ima posadu od oko 160 oficira i 1.400 mornara, a pokreću ga četiri plinske turbine, koje mogu proizvesti 88 megavata snage i “pogurati” ga do najveće brzine od 28 čvorova.

U izvještaju mornarice piše da “Vikrant” može nositi 30 borbenih aviona i helikoptera, uključujući borbene avione MiG-29K, helikoptere za rano upozoravanje Kamov-31, višenamjenske helikoptere MH-60R Seahawk, kao i napredne lake helikoptere (ALH) koje proizvodi Hindustan Aeronautics Ltd, sa sjedištem u Bengaluru, i autohtono proizveden laki borbeni avion (LCA), a koristi i STOBAR sistem sa rampom za ski-skokove.

(Indijska mornarica)

Ime po prvom indijskom nosaču aviona

Indija je i ranije imala nosače aviona, ali su ih gradili ili Britanci ili Rusi.

“INS Vikramaditya“, koji je pušten u rad 2013. godine i koji je trenutno jedini nosač aviona u mornarici, počeo je kao sovjetsko-ruski ratni brod “Admiral Gorškov“.

Dva ranija indijska nosača, “INS Vikrant” i “INS Viraat”, izvorno su bili britanka plovila “HMS Hercules” i “HMS Hermes”.

Ova dva ratna broda stavljena su u sastav mornarice 1961, odnosno 1987. godine.

Ime “INS Vikrant” izvorno je pripadalo prvom indijskom nosaču aviona, nacionalnom ponosu tokom nekoliko desetljeća službe prije nego što je povučen 1997. godine.

Originalni “Vikrant”, ratni brod klase Majestic od 19.500 tona, koji je nabavljen od Velike Britanije 1961. godine, odigrao je bitnu ulogu u ratu s Pakistanom 1971. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada