Infografika: Utrka za Predsjedništvo BiH – dosadašnji pobjednici

Sve manja baza glasača radi sve slabijeg povjerenje građana u stranke usljed korupcijskih afera, kao i odliva stanovništa.

(Pixsell/Al Jazeera)

Članovi državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine imali su mnogo veću bazu glasača na prvim poslijeratnim izborima održani 1996. godine, od kandidata koji će u to državno tijelo ulaziti svih narednih izbora, prema podacima koje je prikupila Al Jazeera, što je rezultat više faktora, uključujući sve veći broj političkih partija, slabije povjerenje građana u stranke u zemlji zbog korupcijskih afera, kao i odliv stanovništa.

Tročlano Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku zemlje, zastupa zemlju u međunarodnim i evropskim integracijama i institucijama, pregovara o sklapanju međunarodnih ugovora te ima nekoliko drugih funkcija.

Ove godine na izborima učestvuje rekordan broj od 145 političkih subjekata, prema podacima Centralne izborne komisije (CIK BiH), čiji je predsjednik Suad Arnautović rekao da “iza toga stoji nešto drugo, a ne ideološke razlike na političkom spektru”.

Pravo glasa na predstojećim izborima imat će 3,36 miliona birača.

Na izborima održanim u oktobru 1996. godine, član državnog predsjedništva iz reda Bošnjaka Alija Izetbegović [SDA] osvojio je 730.592 glasa, prema objavljenim podacima CIK-a BiH, dok je na mjesto član Predsjedništva iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović na izborima 2018. godine ušao sa tek 207.764 glasa.

Krešimir Zubak [HDZ BiH] je u državno predsjednišvo Bosne i Hercegovine 1996. godine ušao sa 330.477 glasova, dok je aktuelni hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić 2018. godine osvojio 225.000 glasova, uključujući i značajnu podršku glasača koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, ili uz svoje ime uopće ne stavljaju etničku odrednicu.

Pregled osvojenih glasova kroz godine

Kandidat iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Momčilo Krajišnik [SDS] u državno predsjedništvo BiH 1996. godine je ušao sa 690.646 glasova, što je skoro duplo više od aktuelnog člana državnog predsjedništva iz RS-a Milorada Dodika, koji je 2018. osvojio 350.585 glasova.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. oktobra, a na njima će se birati članovi državnog Predsjedništva, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, zastupnici u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnici u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Izvor: Al Jazeera