Infografika: Najveći proizvođači električnih automobila

Iako Tesla uspijeva da se zadrži na prvom mjestu, kineske kompanije sve su bliže preuzimanju ‘trona’.

(Infogram/Reuters/Al Jazeera)

Prodaja električnih automobila u svijetu nastavlja da raste, uprkos problemima u lancima snabdijevanja koja značajno remete industriju.

Gotovo tri miliona potpuno električnih vozila prodano je širom svijeta od januara do maja 2022. godine, u poređenju sa 1,7 miliona u istom periodu 2021.

Sve veća popularnost električnih vozila dovela je do sve oštrije konkurencije među proizvođačima.

Gledajući ukupan broj registracija vozila, Tesla za sada zadržava globalno vodstvo u prodaji automobila sa potpuno električnim pogonom, s više od 13 posto udjela od ukupne prodaje u prvih pet mjeseci 2022. godine.

Jeftina kineska alternativa Tesli

Ipak, konkuretni su sve bliže. Na drugom mjestu je kineska korporacija „SAIC Motor“ iz Šangaja, koja preko svoje podružnice – SAIC-GM-Wuling Automobile drži udio od 9,3 posto u ukupnom broju prodanih električnih automobila.

Treće mjesto na listi dijele još jedna kineska kompanija BYD Auto i njemački Volkswagen. Iza njih su Hyundai-Kia i Geely-Volvo.

Teslin Model 3 prošle godine je bio među deset najprodovananijih automobila u svijetu sa 508.000 prodanih vozila. Ovaj popularni automobil koji i u osnovnom modelu može preći stotine kilometara košta gotovo 50.000 dolara. Upravo u segmentu cijene, Kinezi nude puno jeftiniju alternativu.

(Reuters)

Električni automobil Wuling Hongguang Mini EV kojeg proizvodi SAIC Motor je do januara 2022. godine prodan u 500.000 primjeraka i postao najprodavaniji električni automobil u Kini.

Sa cijenom od 4.162 dolara za osnovni model, a 5.607 dolara za model sa punom opremom, Mini EV je najjeftiniji kineski električni automobil.

Ovaj električni automobil razvijen u zajedničkom ulaganju sa američkim gigantom General Motorsom koristi bateriju 9,2 kWh sa dosegom od 120 kilometara, dok ga pokreće motor sange 13 kW.

Izvor: Al Jazeera