Infografika: Borba za teniski tron Đokovića i Nadala ne prestaje

Španski i srpski teniser ne posustaju i u 2022. godini ponovo zakuhavaju borbu za kralja Grand Slam turnira.

(EPA/Reuters/Al Jazeera)

Dva člana “velike trojke” tenisa  – Rafael Nadal i Novak Đoković – ne posustaju.

Nadal je u 2022. već “uzeo” dva Grand Slama  – Australian Open i Roland Garros, dok je Đoković, pobjedom u finalu Wimbledona nad Australijancem Nickom Kyrgiosom, na svoj konto dodao još jedan Grand Slam turnir.

Presjek stanja u ljeto 2022. pokazuje da Nadal predvodi “veliku trojku” po broju osvojenih Grand Slamova sa rekordna 22 naslova. Đoković je osvajanjem Wimbledona došao do 21 titule, dok je Švicarac Roger Federer ostao na 20.

“Kralj šljake” Rafael Nadal je čak 14 puta osvajao Roland Garros, četiri puta US Open, te po dva puta Australian Open i Wimbledon.

Đoković devet puta osvajao Australian Open

Novak Đoković je najuspješniji bio na Australian Openu, gdje je devet puta osvajao titulu, ali zbog “korona afere” nije bio u prilici boriti se za desetu titulu. Srpski teniser je i sedam puta osvajao Wimbledon, tri puta US Open i dva puta Roland Garros.

Švicarac Roger Federer, koji u augustu puni 41 godinu, posljednji Grand Slam turnir je osvojio 2018. godine, i to Australian Open. Najuspješniji je bio na Wimbledonu, kojeg je osvajao ukupno osam puta. Australian Open je osvojio šest puta, US Open pet puta i jednom Roland Garros.

Ostatak liste tenisera sa najvećim brojem osvojenih Grand Slamova u ‘Open eri’ (od 1968.) čine igrači koji već dugo nisu aktivni. To su Pete Sampras, Bjorn Borg, Jimmy Connors, Ivan Lendl i Andre Agassi.

Ipak, uzmu li se u razmatranje i teniski uspjesi izvan osvajanja Grand Slamova, odnosno lista osvajnja takozvanih “velikih titula”, onda na vrh izbija Novak Đoković.

Osvajači ‘Velikih titula’

Pod “velike titule” spada osvajanje trofeja na Grand Slamu, ATP Finalsu, na ATP Masters 1000 turniru ili osvajanje zlata na olimpijskim igrama.

Đoković ukupno ima 64 titule, Nadal 59, a Federer 54.

U nastavku donosimo detaljan pregled uspjeha Nadala, Đokovića i Federera kroz historiju.

S obzirom na godine, izgledno je očekivati okršaj Nadala i Đokovića i borbu za kralja Grand Slamova.

Izvor: Al Jazeera