Infografika: Koliko je američkih vojnika raspoređeno u Evropi?

SAD će povećati broj svog osoblja u Evropi, te poslati dodatne ratne brodove u Španiju, avione u Veliku Britaniju, teško naoružanje u baltičke države te vojnike u Rumuniju.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je krajem prošlog mjeseca razmještaj dodatnih američkih vojnika, borbenih aviona i borbenih brodova u Evropi nakon što je NATO pristao na najveće pojačanje snaga od Hladnog rata, a u znak odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

Uz dodatne njemačke, britanske i snage drugih saveznika, SAD će povećati broj svoga osoblja u Evropi (koga trenutno ima blizu 100.000) te poslati dodatne ratne brodove u Španiju, avione u Veliku Britaniju, teško naoružanje u baltičke države te vojnike u Rumuniju.

U visokoj pripravnosti 300.000 vojnika NATO-a

Lideri NATO-a su krajem juna pristali da više od 300.000 vojnika bude u visokom stepenu spremnosti, a u prošlosti su saveznici u pripravnosti držali daleko manje ljudi – 40.000.

Prema planu, SAD će napraviti i novi stalni štab vojske u Poljskoj, što je odmah pozdravio tamošnji predsjednik Andrzej Duda, jer je Varšava dugo tražila stalnu vojnu bazu SAD-a na svojoj teritoriji.

Kako se navodi na stranici Ministarstva odbrane SAD-a, u Poljskoj će biti komanda Pete armije, kao i bataljon za podršku.

“Ove snage, prve stalne američke snage na istočnom obodu NATO-a, će unaprijediti naše komandne i upravljačke kapacitete, međusobnu povezanost s NATO-om te upravljanje ranije razmještene opreme. Ova akcija je nadgradnja centralne uloge koju je Poljska odigrala u podršci stava NATO-a… SAD će, također, nastaviti održavati te nastojati unaprijediti, značajne rotacijske snage u Poljskoj, uključujući borbeni tim oklopne brigade, element borbene avijacije i element sjedišta divizije“, dodaje se.

U Rumuniji će SAD pozicionirati rotirajući brigadni borbeni tim i “tako zadržati dodatnu brigadu na istočnoj strani u odnosu na raspored iz januara 2022. godine“, ističe se.

“Ova dodatna brigada, sa sjedištem u Rumuniji, održat će sposobnost razmještaja nižerangiranih elemenata širom istočne strane“, navode iz američkog Ministarstva odbrane.

Pojačanje u regiji Baltika, Njemačku, Italiju…

Kako bi pojačali baltičku sigurnost, saradnju i prikazali fleksibilnost i borbenu spremnost snaga, Amerikanci će u ovoj regiji unaprijediti svoje prisustvo povećanjem oklopnih, avijacijskih, snaga za zračnu odbranu i snaga za specijalne namjene.

U španskoj bazi Rota će biti povećan broj brodova razarača sa četiri na šest, a u Velikoj Britaniji se povećava broj borbenih mlaznih aviona pete generacije, tačnije šalju dvije eskadrile aviona F-35 u bazu Lakenheath.

“U Njemačkoj će SAD uspostaviti sjedište brigade za artiljerijsku zračnu odbranu, bataljon za zračnu odbranu kratkog dometa, sjedište bataljona za borbenu podršku, kao i štab inžinjerske brigade – ukupno 625 osoblja. Ove snage će unaprijediti kapacitete zračne odbrane Ministarstva odbrane i omogućiti podršku u Evropi što će pružiti ključna pojačanja NATO kapacitetima“, navodi se u saopćenju.

SAD će u Italiju proslijediti bateriju zračne odbrane kratkog dometa.

Izvor: Al Jazeera