Infografika: Prednosti HIMARS-a, raketnog sistema koji SAD šalje Ukrajini

Himars će ukrajinskim snagama dati mogućnost za udare duboko iza ruskih linija i sa udaljenosti na kojoj su sigurniji od ruskog oružja dugog dometa.

Himars koji će Washington isporučiti Ukrajini imat će domet od oko 80 km (Tony Overman/The Olympian via AP)

Zvaničnici Bijele kuće potvrdili su da će SAD Ukrajini poslati artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti M142, poznat i kao Himars. Taj raketni sistem srednjeg dometa dugo je pri vrhu liste želja Kijeva, koji ga smatra potrebnim za borbu protiv ruskih snaga koje su fokus stavile na istok Ukrajine.

Sistem M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System – Artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti) je modernizirana, lakša i agilnija verzija gusjeničnog M270 MLRS razvijenog 1970-ih za američke i savezničke snage.

Sistem Himars je opremljen jednom unaprijed napunjenom kapsulom od šest navođenih projektila od 227 mm (M270 nosi dvije kapsule) ili jednom velikom kapsulom napunjenom taktičkim projektilom Army Tactical Missile System (ATACMS). SAD neće isporučiti Ukrajini ATACMS, koji ima domet od 300 km.

Himars koji će Washington isporučiti Ukrajini imat će domet od oko 80 km, rekao je američki zvaničnik novinarima.

Ako bi SAD dostavio ATACMS, Ukrajinci bi teoretski imali mogućnost da napadnu glavne ruske urbane centre i vojne baze, uključujući aerodrome odakle se pokreću napadi na Ukrajinu.

Dvostruko veći domet od haubica

Sa posadom od samo tri člana, Himars može ispaliti projektile i zamijeniti ih novim za nekoliko minuta, bez pomoći drugih vozila.

Američka vojska već ima Himars jedinice u Evropi, a i NATO saveznici Poljska i Rumunija posjeduju ove sisteme.

Himars će ukrajinskim snagama dati mogućnost za udare duboko iza ruskih linija i sa udaljenosti na kojoj su sigurniji od ruskog oružja dugog dometa.

GPS-navođene rakete koje ispaljuje Himars imaju dvostruko veći domet od haubica M777, koje je SAD nedavno isporučio ukrajinskim snagama.

Na otprilike 80 km udaljenosti Himars je van dometa ruske artiljerije, dok su ruske baterije u opasnosti.

Izvor: Al Jazeera