Infografika: Kada počinje ramazan?

Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem su poslaniku Muhammedu objavljeni prvi ajeti Kur'ana, prije više od 1.400 godina.

Prvi dan posta u mjesecu ramazanu će vjerovatno biti subota, 2. aprila.

Kako bi se odredilo kada počinje ramazan, što se radi tako što se na nebu uoči mladi mjesec, Saudijska Arabija i ostale većinski muslimanske zemlje oslanjaju se na svjedočanstva posmatrača Mjeseca.

Ove godine, hodočasnici će se u punom broju vratiti na Umru, nakon dvogodišnjih restrikcija zbog pandemije, jer je Saudijska Arabija ukinula većinu pandemijskih mjera, upravo pred početak ramazana.

Bahrein, Egipat, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati će, prema očekivanjima, slijediti odluku Saudijske Arabije o pojavi mladog mjeseca.

Ostale države imaju nezavisne metode, s tim što će Indonezija, Liban, Maroko i Sirija vjerovatno početi s postom u subotu, a države dalje na istoku i zapadu onda kada se bude vidio Mjesec.

Kada možemo vidjeti mladi mjesec?

Prema Crescent Moon Watchu, Ureda Nautical Almanac iz Velike Britanije, mladi mjesec u ramazanu dolazi 1. aprila u 6:24 prema Greenwichu. Tog dana, mjesec može biti vidljiv u dijelovima Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Dana 2. aprila, mjesec će biti lako uočljiv u većem dijelu svijeta.

Stvarna vidljivost polumjeseca zavisit će od faktora kao što su atmosferski uslovi, oblačnost i udaljenost između Sunca i Mjeseca na horizontu.

Faze Mjeseca tokom ramazana

Lunarni mjeseci traju između 29 i 30 dana, u zavisnosti od vidljivosti mladog mjeseca 29-te noći u svakom mjesecu.

Ako mladi mjesec nije vidljiv, mjesec traje 30 dana.

Zašto je ramazan važan?

Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem su poslaniku Muhammedu objavljeni prvi ajeti Kur'ana, prije više od 1.400 godina.

Tokom mjeseca, muslimani poste od neposrednog izlaska sunca (Sabaha) do njegovog zalaska (Akšama).

Post znači suzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa, kako bi se postigla veća “taqwa” ili svijest o Bogu.

Post je jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje Hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

U većinski muslimanskim državama, radni dani su skraćeni, a mnogi restorani su zatvoreni tokom vremena posta.

U različitim jezicima muslimanskih zajednica različite su i čestitke. „Ramadan Mubarak“ i „Ramadan Kareem“ su uobičajene čestitke u ovom periodu, kojima se nekome želi blagoslovljen i velikodušan mjesec ramazan.

Prošle godine, trajanje posta u svijetu se kretalo između 10 i 20 sati dnevno.

Na kraju ramazana, muslimani slave Eid al-Fitr (Ramazanski Bajram). Na arapskom jeziku, to znači „festival kojim se prekida post“.

Zavisno od toga kada će se vidjeti mladi mjesec, Bajram ove godine vjerovatno pada 2. maja.

Izvor: Al Jazeera