Infografika: Najbogatije žene svijeta

Od 100. najbogatijih na svijetu samo je 14 žena, a samo dvije od njih nisu stekle bogatstvo naslijeđem ili razvodom.

Lista milijardera, koju svake godine objavljuje Forbes, pokazuje ko su najbogatiji ljudi na svijetu, ali i kako je bogatstvo raspoređeno među spolovima. Od 100. najbogatijih u 2021. samo je 14 žena, a samo dvije od njih nisu stekle bogatstvo naslijeđem ili razvodom.

Nasljednica francuskog L'Oreala Francoise Bettencourt Meyers našla se na vrhu liste za prošlu godinu, preuzevši vodstvo od najbogatije žene 2020. godine, nasljednice Walmarta, Alice Walton.

MacKenzie Scott, bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa, sada je treća najbogatija žena na svijetu. Ova 51-godišnjakinja je diplomirala na Princetonu, nagrađivani je romanopisac i bivša izvršna direktorica organizacije za borbu protiv nasilja Bystander Revolution.

Novopridošlica na listi najbogatijih žena svijeta 2021. godine je Miriam Adelson, koja je naslijedila bogatstvo od oko 38 milijardi dolara, nakon smrti njenog supruga, izvršnog direktora i predsjednika Las Vegas Sandsa, Sheldona Adelsona.

Dominacija milijarderki iz Kine i Hong Konga

Žene iz Kine i Hong Konga dominiraju listom najbogatijih milijarderki koji su bogatstvo same stekle.

Najbogatija od njih nalazi se na 89. mjestu liste milijardera. Zhong Huijuan je direktorica proizvođača lijekova Hansoh Pharmaceutical. Ova poslovna žena iz Šangaja profitirala je od nedavnog procvata biotehnologije u svojoj rodnoj Kini.

Wu Yajun iz Pekinga (100. na listi) obogatila se tako što je sa svojim tadašnjim mužem osnovala kompaniju za nekretnine Longfor Properties, koja se nalazi u Hong Kongu. Od razvoda sama predsjedava kompanijom.

Još tri milijarderke iz Kine i Hong Konga obogatile su se proizvodnjom ekrana za pametne telefone i drugih dijelova za kompanije kao što su Samsung, Microsoft, Apple i Huawei.

Jedina u vrhu liste žena koje su same stekle svoje bogatstvo, a da nije iz Kine i Hong Konga, je Ruskinja Tatjana Bakalčuk. Ona je 2004. godine osnovala e-trgovinu Wildberries.

Izvor: Al Jazeera