Infografika: Države pod najvećim sankcijama

Rusija je izbila na tron nezavidne liste država koje su pod najvećim brojem sankcija, a njihov broj svakodnevno raste.

Ruskoj Federaciji je u periodu od 22. februara do 18. marta - broj izrečenih sankcija porastao je sa 2.754 na 7.087 (Reuters/Al Jazeera)

Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je postala država kojoj je izrečeno najviše sankcija.

Ruskoj Federaciji je u periodu od 22. februara (kada je proglasila nezavisnost ukrajinskih regija Lugansk i Donjeck) do 18. marta – broj izrečenih sankcija porastao je sa 2.754 na 7.087, te je postala država kojoj je izrečeno ubjedljivo najviše sankcija, a broj svakodnevno raste.

Prije invazije prvo mjesto ove nezavidne liste držao je Iran, koji je ostao na 3.616 izrečenih sankcija. Siriji je ukupno izrečeno 2.608 sankcija, a Sjevernoj Koreji 2.077.

Tipovi sankcija

Od 22. februara Rusiji je najviše sankcija izrekla Velika Britanija – 801, zatim Švicarska – 774, te Evropska unija – 703.

Valja naglasiti da sankcije treba razlikovati i po tipu, te sam broj izrečenih sankcija ne znači nužno i veći udar na Rusiju.

Po tipu sankcija od 22. februara dominiraju sankcije pojedincima – čak 3.897.

Entitetima, odnosno organizacijama, institucijama i ustanovama je dosad izrečeno 426 sankcija.

Dosad se i sedam sankcija odnosilo na oduzimanje brodova, a oduzete su i tri letjelice.

U ove brojke nisu uključene sektorske sankcije poput opštih trgovinskih embarga na plin ili naftu. Pored sankcija koje su uvele države ili nacije i upravljačka tijela, više od 300 kompanija se djelimično ili potpuno povuklo sa ruskog tržišta, prema istraživačima u Yaleovoj školi za menedžment, među kojima su industrijski teškaši kao što su Adidas, Google, Disney, Exxon ili Volkswagen.

Detaljnije istražite u grafikama.

Izvor: Al Jazeera