Infografika: Kome Amerikanci daju najviše vojne pomoći

Odobreni iznos od 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini se čini kao ‘sitniš’ u poređenju s iznosom vojne pomoći koji SAD daje Izraelu.

(Reuters/Al Jazeera)

Sjedinjene Američke Države su u decembru prošle godine odobrile 200 miliona dolara odbrambene pomoći Ukrajini, dok rastu napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici.

Ako se pogledaju posljednji dostupni podaci USAID-a iz 2020. godina, Ukrajina je već bila visoko na listi primatelja vojne pomoći, sa 284 miliona dolara.

S obzirom na 200 miliona dolara izdvojenih u decembru 2021. godine, izgledno je da je SAD u prošloj godini značajno povećao ukupni iznos vojne pomoći Ukrajini.

Ipak, kada se pogledaju iznosi koje Amerika svake godine daje u svrhu vojne pomoći, 200 miliona dolara se čini kao “sitiniš”.

Izraelu 3,3 milijarde dolara

Na prvom mjestu je Izrael, koji je u 2020. godini od Sjedinjenih Američkih Država primio vojnu pomoć u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara.

U 2020. godini na drugom mjestu sa 2,7 milijardi dolara bio je Afganistan.

S obzirom na američko povlačenje u 2021. godini iz ove azijske zemlje, očekuje se znatno niži iznos za prethodnu godinu, a posebno u 2022. godini.

Na trećem mjestu bio je Egipat, koji je primio 1,3 milijarde dolara vojne pomoći od SAD-a.

Na spisku najvećih primalaca su i Irak, Jordan, Liban i Somalija.

Izvor: Al Jazeera