AJB Video: Najgledanije na društvenim mrežama

Digitalni sadržaj u formi kratkih videa, dokumentaraca i emisija ostvario je više od 130 miliona pregleda na društvenim mrežama.

(Al Jazeera)

Facebook stranice AJB Video i Al Jazeera Balkans koje nude digitalni sadržaj u formi kratkih videa, ostvarile su rekordnu posjećenost u godini na izmaku.

Zabilježili smo više od 130 miliona pregleda i 87 miliona minuta, što predstavlja rast više od 100 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše pažnje privukao su rat u Ukrajini i politička previranja u regiji.

U nastavku donosimo pregled najpopularnijih priča u 2022. godini.


#10 Šta je NATO i koji je omjer snaga s Rusijom? | AJB Start

Rat se nikada nije desio na teritoriji NATO-a, koji se smatra najmoćnijim vojnim savezom na svijetu. A kakav je omjer snaga s Rusijom?


#9 Iranski borbeni dronovi stigli u Rusiju, pružit će podršku ruskim snagama

Iranski borbeni dronovi koji su ovog mjeseca stigli u Rusiju trebali bi pružiti podršku ruskoj vojsci u suprotstavljanju oružju koje je Kijev dobio sa Zapada, poput američkih sistema HIMARS.


#8 Teška pitanja u Evropskom parlamentu za Dodika i Čovića

Član Evropskog parlamenta i njemački diplomata Michael Gahler kritikovao je Dragana Čovića zbog blokade države, a Milorada Dodika pitao da li mu je Sergej Lavrov nešto obećao.


#7 Schmidt: Deblokirat ću stanje, neće svi biti sretni

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom posjeta Goraždu poručio je da namjerava deblokirati Federaciju BiH te da neće svi biti sretni zbog toga.


#6 Granice istoka: Zašto je NATO-u važna Ukrajina?

Analiziramo reakciju NATO-a na rusko gomilanje snaga duž ukrajinske granice i odgovaramo na pitanje da li je ova kriza ojačala zapadnu vojnu alijansu?


#5 Kurti: Na Kosovu nema srpskih opština

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da pitanje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nije bilo tema njegovog susreta sa visokim predstavnikom EU-a Josepom Borrellom u Berlinu. Kaže da Beograd ne može da traži od Prištine nešto što nije spreman da uspostavi na teritoriji Srbije.


#4 Kim Jong-un sa sunčanim naočalama na ceremoniji

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un prisustvovao je ceremoniji postavljanja kamena temelja za izgradnju još 10.000 novih stanova u glavnom gradu Pyongyangu.


#3 Izetbegović: Da Rusija i Srbija hoće mir, imale bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija je razarala na Balkanu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je izjavu Bakira Izetbegovića o tome šta bi Srbija trebala uraditi ako želi mir i za sebe i za cijelu regiju.


#2 Termobarične rakete u Ukrajini

Nekoliko ruskih termobaričnih raketnih bacača viđeno je kako ulaze u Ukrajinu. To znači da bi ukrajinska predgrađa uskoro mogla biti bombardovana termobaričnim raketama, što bi dovelo do ogromnih civilnih žrtava.


#1 Ko je Ramzan Kadirov?

Tvrdi da se u Ukrajini bori sa čečenskim borcima na strani Rusije. On je gospodar rata i glavni Putinov saveznik.

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada