Interaktivno: Po čemu ćemo pamtiti Svjetsko prvenstvo u Kataru?

Čudesni Maroko je očarao nogometni svijet, Hrvatska dokazala klasu, a Argentina i Francuska ponudili jedno od najboljih finala.

(Reuters/Al Jazeera)

Svjetsko prvenstvo u Kataru je, i prije prvog sudijskog zvižduka, bilo specifično po mnogo čemu.

Prvo je to Svjetsko prvenstvo održano u jednoj bliskoistočnoj državi, i drugo u cjelosti odigrano u Aziji nakon prvenstva 2002. u Južnoj Koreji i Japanu.

Bio je ovo prvi Mundijal održan u zimskom periodu, a Katar je najmanja zemlja domaćin FIFA Svjetskog prvenstva po veličini i broju stanovnika. Samo je 145 kilometara dijelilo dva najudaljenija stadiona prvenstva, a svi stadioni su bili povezani linijom metroa u Dohi.

Zbog visokih temperatura, svaki stadion, trening centar i fan zona opremljeni su tehnologijom hlađenja na solarni pogon kako bi se održala stabilna i prihvatljiva temperatura.

Bilo je ovo i ubjedljivo najskuplje Svjetsko prvenstvo – procjene kažu da je na pripreme potrošeno oko 200 milijardi dolara, što ga čini deset puta skupljim od prethodnog Mundijala u Rusiji. Izgrađeno je sedam poptuno novih stadiona, uz to i putevi, hoteli i ostali infrastrukturni projekti koji su omogućili komforan smještaj i nezaboravno iskustvo za sve koji su posjetili Katar.

Rekordne posjete Kataru

A samo prvenstvo – utakmice, navijači, golovi, porazi ‘velikih’ i pobjede ‘malih’ – privukli su milijarde ljudi za ‘male ekrane’.

Čudesni Maroko je očarao nogometni svijet, Hrvatska dokazala klasu, a Argentina i Francuska ponudili jedno od najboljih finala u historiji Svjetskih prvenstava.

Više od milion posjetilaca zabilježio je Katar tokom Mundijala, a 64 utakmice na stadionima pratilo je 3,4 miliona navijača, objavila je FIFA.

U nastavku donosimo omo po čemu će se pamtiti ovo Svjetsko prvenstvo.

 

 

Izvor: Al Jazeera