Infografika: Japan, Britanija i Italija prave borbeni avion

Britanski BAE Systems PLC, japanski Mitsubishi Heavy Industries i italijanski Leonardo predvodit će dizajn aviona, koji će imati napredne mogućnosti u vještačkoj inteligenciji i cyber ratovanju.

Japan, Velika Britanija i Italija spajaju svoje projekte mlaznih borbenih aviona nove generacije u revolucionarno partnerstvo koje obuhvata Evropu i Aziju, što je prva velika saradnja Japana u industriji odbrane izvan Sjedinjenih Američkih Država od Drugog svjetskog rata.

Sporazum, o kojem je Reuters izvijestio u julu, ima za cilj staviti u pogon napredni borbeni lovac do 2035. godine kombiniranjem projekta Future Combat Air System pod vodstvom Britanaca, također poznatog kao Tempest, s japanskim F-X programom, u poduhvatu pod nazivom Global Combat Air Programme (GCAP), navode tri zemlje u saopćenju.

U pozadini ruske invazije na Ukrajinu i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći njegovog većeg susjeda i dati Velikoj Britaniji veću sigurnosnu ulogu u regiji koja je ključni pokretač globalnog ekonomskog rasta.

“Posvećeni smo održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, slobodnog i otvorenog poretka, što je važnije nego ikad u vrijeme kada se ovi principi osporavaju, a prijetnje i agresija rastu”, navele su tri zemlje u zajedničkoj izjavi lidera.

Usred onoga što vidi kao pogoršanje regionalne sigurnosti, Japan će ovog mjeseca objaviti plan unapređenja vojske, za koji se očekuje da će udvostručiti potrošnju na odbranu na oko dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) tokom pet godina.

Britanski BAE Systems PLC, japanski Mitsubishi Heavy Industries i italijanski Leonardo predvodit će dizajn aviona, koji će imati napredne digitalne mogućnosti u vještačkoj inteligenciji i cyber ratovanju, kažu iz japanskog Ministarstva odbrane.

NATO kompatibilan s projektom

Projektu će se pridružiti i evropski proizvođač raketa MBDA, zajedno s proizvođačem aviona Mitsubishi Electric Corp.

Na motoru će raditi Rolls-Royce PLC, IHI Corp i Avio Aero, dodalo je Ministarstvo odbrane.

Tri zemlje tek trebaju razraditi neke detalje o tome kako će se projekat nastaviti, uključujući udjele u radu i gdje će se odvijati razvoj.

Druge zemlje bi se mogle pridružiti projektu, saopćila je Velika Britanija, dodajući da će lovac, koji će zamijeniti njene ratne avione Typhoon i dopuniti njegovu flotu F-35 Lightning, biti kompatibilan s lovcima kojima upravljaju drugi partneri iz Sjevernoatlantskog saveza.

Potvrda plana dolazi nekoliko dana nakon što su kompanije u Francuskoj, Njemačkoj i Španiji osigurale sljedeću fazu rivalske inicijative za izgradnju lovca sljedeće generacije, koji bi mogao biti u funkciji od 2040. godine.

Sjedinjene Američke Države, koje su se obavezale da će braniti sve tri zemlje kroz članstvo u NATO-u i poseban sigurnosni pakt s Japanom, također su pozdravile zajednički sporazum između Evrope i Japana.

“SAD podržava japansku sigurnosnu i odbrambenu saradnju s istomišljenicima i partnerima, uključujući Veliku Britaniju i Italiju”, navodi se u zajedničkom saopćenju američkog Ministarstva obrane i Ministarstva obrane Japana.

Izvor: Al Jazeera i agencije