Infografika: Kako su poslovali najveći proizvođači oružja

I pored problema u opskrbnim lancima, prodaja oružja je zabilježila rast u prethodnoj godini; najveći proizvođači dolaze iz SAD-a i Kine.

(Reuters/Al Jazeera)

U 2021. godini stotinu najvećih proizvođača oružja i vojne opreme prodalo je ‘robu’ u vrijednosti od 592 milijarde američkih dolara.

Uprkos problemima u opskrbnim lancima povezanima s pandemijom prodaja oružja je zabilježila rast, a cifra je u konstantnom rastu od 2015. godine – pokazuju brojke koje je objavio štokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Predstavljanje novog „nevidiljivog“ bombardera B-21 Raider američke kompanije Northrop Grumman dolazi u trenutku kada se rat u Ukrajini približava prvoj godišnjici, a mnogi smatraju i da je jedan od odgovora na sve veće jačanje kineskih vojnih snaga.

Cijena jednog aviona procjenjuje se na 700 miliona američkih dolara. Ali neće samo jedna kompanija profitirati od ovog projekta – iz kompanije Northrop Grumman saopšteno je da će 400 dobavljača biti uključeno u projekat. Jedan od njih je Raytheon Technologies, čija podružnica Prat & Whitney će praviti motore za novi vojni avion.

Obe kompanije su u vrhu najvećih svjetskih proizvođača oružja u protekloj godini.

 

Čak prvih pet mjesta na listi čine američke kompanije.

Najveću zaradu, i pored blagog pada prodaje u odnosu na 2020. godinu, ostvario je Lockheed Martin – 60,34 milijardi američkih dolara.

Već pomenuti Raytheon Technologies za više od devet posto je povećao zaradu u 2021. godini, i ukupno ostvario dobit od 41,85 milijardi dolara.

Malo evropskih kompanija u vrhu liste

Boeing je zaradio 33,42 milijarde, Northrop Grumman 29,88 milijardi, a General Dynamics 26,39 milijardi dolara.

Britanski BAE Systems, koji je najveći evropski proizvođač vojne opreme, ostvario je zaradu od 26 milijardi dolara.

Veliki skok u zaradama ostvarile su i kineske kompanije.

Kineska NORINCO grupacija, koja je u državnom vlasništvu, prodala je vojnu opremu u vrijednosti od 21,57 milijardi dolara i tako ostvarila skok od 11 posto u odnosu na godinu ranije. SIPRI naglašava da za veliki broj kineskih kompanija podaci o ostvarenim prihodima nisu potpuno pouzdani.

Italijanska kompanija Leonardo jedna je od rijetkih evropskih kompanija koja se našla u samom vrhu liste, sa zaradom od 13,87 milijardi dolara u 2021. godini.

Airbus sa zaradom od 10,85 milijardi dolara zaokružuje listu 15 najuspješnijih kompanija koje se bave prodajom oružja i vojne opreme u prošloj godini. SIPRI ovu kompaniju vodi kao transevropsku, pošto su vlasništvo i kontrolne strukture kompanije raspoređene u više evropskih država.

Izvor: Al Jazeera